Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland nog enige voorstander wapenembargo China

29 jan 04

Nederland komt in de EU alleen te staan in het verzet tegen het opheffen van het wapenembargo tegen China. Dat is maandag gebleken na overleg tussen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Wel willen de meeste lidstaten aan een opheffing van het embargo meer garanties van China voor handhaving van de mensenrechten verbinden.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft tijdens de discussie, maandag in Brussel, geen standpunt ingenomen omdat de Tweede Kamer unaniem tegen opheffing van het uitvoerverbod is. Volgens Bot duurt het zeker "nog wel de nodige tijd'' voordat een embargo van de baan is. "In het licht van de randvoorwaarden, bijvoorbeeld over mensenrechten, moeten we nu zien hoe we de discussie voortzetten'', aldus de bewindsman.

Sinds het bloedige neerslaan van de opstand op het Tienanmenplein in Peking in 1989 kent de EU een wapenembargo tegen China. Frankrijk wil dit exportverbod nu opheffen, omdat China dit eist als voorwaarde voor bepaalde firma's om zaken te kunnen doen. Frankrijk kreeg maandag geen steun voor het nu al opheffen van het embargo.

Tegelijkertijd gaven alle andere lidstaten wel aan dat een nieuwe gedragscode, waarover de EU al eerder interne overeenstemming bereikte, op termijn ook voldoende is om nieuwe ontsporingen in China te voorkomen. "Verder stellen de meeste lidstaten zich op het standpunt dat de situatie sinds de opstand in 1989 drastisch is gewijzigd'', aldus Bot.

Ook vinden de andere EU-landen dat China niet op dezelfde lijst kan staan waarop ook staten als Birma en Soedan zijn vermeld. Voor die landen bestaat ook een verbod op uitvoer van wapens vanuit de Europese Unie.

Wel wil het merendeel van de Europese landen van China een 'geste' zien, door bijvoorbeeld verdragen over burgerlijke vrijheden en mensenrechten goed te keuren. Bot erkent dat Nederland alleen staat. De bewindsman wil de patstelling op korte termijnbespreken met de Tweede Kamer.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief