Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD en CDA: daders aanslag achterhalen

31 jan 04

Het CDA en de VVD in de Tweede Kamer willen zo snel mogelijk weten wie verantwoordelijk is voor de aanslag op de Nederlandse ambassade in Bagdad. De aanslag zou zijn aangekondigd, zeggen VVD-Kamerlid Wilders en CDA'er Eurlings.

Het NRC Handelsblad citeert een medewerker van de ambassade, die zegt dat hij en zijn collega's het gebouw hebben verlaten, nadat ze waren een uur van tevoren waren getipt dat de ambassade het doelwit van een aanslag zou zijn.

Als de aanslag inderdaad is aangekondigd, is volgens de Kamerleden mogelijk te achterhalen uit welke hoek de aanval kwam. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet echter weten op dit moment niet in te gaan op de geruchten.

VVD'er Wilders pleit voor een verplaatsing van de Nederlandse ambassade naar de zwaar bewaakte 'groene zone' in Bagdad, waar ook het Amerikaanse hoofdkwartier is. Daar zouden aanslagen als die van gisteren beter kunnen worden tegengegaan.

Als een verhuizing onmogelijk is, moet worden overwogen voorlopig geen diplomaten meer naar Bagdad te sturen, aldus Wilders, die zich ook zorgen maakt over de gevolgen voor de veiligheid van de 1100 Nederlandse mariniers in de Zuid-Iraakse provincie al-Muthanna.

De mariniers maken deel uit van de stabilisatiemacht SFIR. Volgens het ministerie van Defensie is er vooralsnog geen reden om de waakzaamheid voor de Nederlandse manschappen te verhogen. De veiligheidssituatie in al-Muthanna is "zeer rustig" volgens een woordvoerder van Defensie.

Ook de militaire vakbond AFMP vindt het niet nodig om al na te denken over terugtrekking van de Nederlandse militairen uit Irak. "De aanval was niet tegen hen gericht en ze zitten er ver vandaan. Maar als zoiets nog een keer gebeurt, zou de politiek zich eens achter de oren moeten krabben", aldus een woordvoerder van de AFMP. PvdA-Kamerlid Koenders voegt eraan toe: "We wisten al dat het een risicovolle opdracht was".

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief