Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Afspraak over schoolgrootte tegen 'witte vlucht'

31 jan 04

De provincie Utrecht en gemeenten in het stadsgewest Utrecht willen afspraken gaan maken over de maximale grootte van scholen om het ontstaan van witte en zwarte scholen tegen te gaan.

"Op die manier kunnen we paal en perk stellen aan de groei van bepaalde scholen in de regio", zei een woordvoerder van de provincie zaterdag. De provincie en de gemeenten De Bilt, Houten, Utrecht, Woerden, Zeist, Maarssen en Nieuwegein zijn van plan half maart een intentieovereenkomst tekenen. Daarin staat hoe de partijen in het stadsgewest van plan zijn het ontstaan van zwarte scholen in de stad en witte scholen in de regio tegen te gaan.

"We willen in ieder geval afspraken maken over de maximale schoolgrootte om een onbegrensde vlucht naar bepaalde gemeenten tegen te gaan", aldus de provincie. Scholen in de regio zijn niet onverdeeld enthousiast over dat plan, volgens de provincie. "De afgelopen tijd is gebleken dat het te simpel is om alleen te kijken naar 'witte' leerlingen die de stad ontvluchten. Gemeenten constateren dat er ook leerlingenstromen de andere kant op zijn."

De provincie, die de gemeenten overigens niks kan opleggen, ziet wel een probleem in het gebrek aan feiten en cijfers. "We weten nog te weinig over de trek van leerlingen in het gebied. Om tot een aanpak te kunnen komen, is het van belang dat we onderzoeken wat voor stromen er zijn. Zo wijzen we in het convenant een partij aan die dat precies in kaart brengt en bijhoudt wat de reikwijdte is van scholen", zegt de provincie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief