Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vluchten geschrapt na dreiging al-Qaeda

31 jan 04

British Airways en Air France hebben om veiligheidsredenen zeven vluchten naar de Verenigde Staten geschrapt. Het gaat om vijf vluchten van British Airways van Londen naar Washington en Miami, en twee Franse vluchten van Parijs naar Washington. Volgens de Amerikaanse overheid zijn er aanwijzingen dat aanhangers van al-Qaeda terroristische aanslagen willen plegen met de toestellen.

In de VS bestaat al langer het vermoeden dat terroristen op korte termijn aanslagen met vliegtuigen van British Airways en Air France willen plegen. Het ministerie van Nationale Veiligheid verhoogt het terreuralarm in de VS echter nog niet.

Het is niet de eerste keer dat vluchten worden geschrapt omdat er aanwijzingen zijn voor een terreuraanslag. In december werden acht vluchten van Londen en Parijs over de Atlantische Oceaan geannuleerd. Ook vanuit Mexico werden vluchten geschrapt.

Een toestel van Virgin is halverwege de vlucht van Groot-Brittannië naar de Vs omgekeerd omdat in de cabine een brandlucht werd geroken. Het vliegtuig is veilig geland op de Londense luchthaven Heathrow. De passagiers worden omgeboekt.

De leider van al-Qaeda, Osama bin Laden, leeft nog en bevindt zich ergens in Afghanistan of het grensgebied met Pakistan. Dat heeft de Afgehaanse presdent Karzai gezegd. Karzai baseert zijn uitspraken op de optimistische stemming bij Amerikaanse militairen, die denken dat ze Bin Laden en Talibanleider Mullah Omar nog voor het eind van dit jaar zullen oppakken. Ook video's tonen volgens Karzai aan dat Bin Laden nog in leven is.

(Bron: NPS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief