Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush stemt in met onderzoek naar 'Irak'

2 feb 04

De Amerikaanse president Bush heeft inmiddels, onder zware druk van Democraten en Republikeinen, een onafhankelijk onderzoek aangekondigd.

In het Amerikaanse onderzoek zal het functioneren van de Amerikaanse inlichtingendiensten centraal staan. Volgens onder meer de CIA beschikte Irak over biologische wapens en ontwikkelde het land kernwapens. Dat was voor de Amerikanen en Britten de belangrijkste reden om de oorlog te beginnen.

Onlangs stapte de Amerikaanse wapeninspecteur David Kay op. Hij zei dat er geen bewijs te vinden is voor de aanwezigheid van verboden wapens of in Irak. Ook klopt er volgens hem "bijna niets" van de informatie die de veiligheidsdiensten leverden. Hij juicht het onderzoek dan ook toe.

Naar verwachting zal de commissie niet rapporteren voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Negatieve resultaten zouden Bush, die een tweede termijn als president nastreeft, in een lastig parket brengen en een grote rol gaan spelen in de campagne.

Brits onderzoek
Ook de Britse oppositie, onder leiding van Michael Howard, dringt steeds feller aan op een onderzoek naar Irak. De conservatieve leider stelt dat er na het verschijnen van het Hutton-rapport over de dood van wapendeskundige Kelly, afgelopen woensdag, nog veel vragen onbeantwoord blijven over de rol van de geheime diensten voor het begin van de oorlog.

De Britse regering verwierp eerdere verzoeken om een onderzoek. Volgens een woordvoerder bleek uit de conclusies van de commissie-Hutton dat de regering geen informatie heeft gemanipuleerd om het Britse volk achter een oorlog tegen Irak te krijgen. Veel mensen vinden de conclusies van Hutton echter te mild ten aanzien van de regering.

Een woordvoerder van Blair zegt nu dat de Britse premier op zijn vroegst volgende week maandag zal duidelijk maken of hij het voorbeeld van de Amerikaanse president zal volgen. Bush meldde eerder vandaag dat hij nog deze week de leden van de onderzoekscommissie zal aanwijzen, die zal bestaan uit deskundigen en vertegenwoordigers van de Democraten en de Republikeinen.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief