Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hillen: Gratis zorgvoorzieningen kritisch bezien

2 feb 04

De nieuwe voorzitter van het College van Zorgverzekeraars (CZ), oud-CDA-Kamerlid Hillen, vindt dat er reden is om kritisch te kijken naar voorzieningen die gratis worden verstrekt. Als voorbeeld noemde hij zondag in het tv-programma Buitenhof de rollator, die volgens hem in het Nederlandse straatbeeld even gewoon aan het worden is als de fiets.

Voorzieningen die verband houden met het ouder worden, die in redelijkheid te voorzien zijn en die betaalbaar zijn, hoeven wat Hillen betreft niet per se te vallen onder de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Hij wil daarmee bereiken dat de premies niet te hoog hoeven te worden en dat de solidariteit in stand kan blijven. Behalve aan een rollator kan ook gedacht worden aan aangepaste bedden of aan incontinentieluiers.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer is het niet eens met Hillen. "Het is de bedoeling, dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven en in dat beleid past niet, dat betaald moet worden voor hulpmiddelen die dat mogelijk maken, zoals een rollator en aangepaste bedden,'' aldus een woordvoerder van de fractie.

Onder de AWBZ vallen niet alleen voorzieningen in het kader van de gezondheidszorg, maar ook kosten voor welzijn en woning. Volgens Hillen is er reden om dat "kritischer" te bezien. Het College van Zorgverzekeraars adviseert de regering over AWBZ en ziekenfondswet.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief