Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen vogelgriep in Duitsland

3 feb 04

De twee vrouwen die in Duitsland werden onderzocht op vogelgriep, zijn niet besmet. Dat meldt het Duitse Tropeninstituut. Een van de vrouwen was op vakantie geweest in Thailand, de ander had haar naar het instituut begeleid en werd uit voorzorg ook onderzocht.

Het was de eerste keer dat een Europese toerist bij terugkeer uit een land waar de vogelgriep heerst, werd getest op besmetting. Het Tropeninstituut dat het onderzoek heeft uitgevoerd, waarschuwde gisteren voor al te snelle conclusies. Het is volgens het instituut niet ongewoon om koorts te krijgen na een reis naar Azië.

In Thailand heeft het vogelgriepvirus inmiddels een vierde menselijk slachtoffer geëist. Het gaat om een zevenjarig jongetje. De vogelgriep heeft tot dusver in Azië dertien levens geëist, negen in Vietnam en vier in Thailand.

België neemt strengere maatregelen om de vogelgriep te weren. Op de Belgische luchthavens worden passagiers uit landen met vogelgriep strenger gecontroleerd. Reizigers die verschijnselen vertonen van de virusziekte, moeten voor onderzoek naar het ziekenhuis.

De Belgische minister van Volksgezondheid Demotte adviseert mensen die naar een risicogebied reizen, eerst een vaccinatie te halen. Bovendien waarschuwt hij reizigers geen kippenboerderijen en markten te bezoeken in de landen met vogelgriep.

De voor mensen dodelijke vorm van vogelgriep is ook aangetroffen in Indonesië. Dat heeft het Indonesische ministerie van Landbouw bevestigd. Het voegde eraan toe tot nu toe geen aanwijzingen te hebben dat mensen door het virus zijn getroffen.

Volgens het ministerie zijn door het virus al honderdduizenden kippen in Indonesië gedood. De ontdekking van vogelgriep in Indonesië is een nieuwe bevestiging dat het virus zich razendsnel verspreidt.

Eergisteren werd bekend dat het virus ook was gesignaleerd in een afgelegen noordelijke Chinese provincie. Vogelgriep dook eerder op in onder meer Vietnam en Thailand. In die landen zijn inmiddels twaalf mensen aan de zeer besmettelijke ziekte overleden.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief