Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ook CNV-voorzitter tegen asielbeleid

3 feb 04

De voorzitter van de vakcentrale CNV, Doekle Terpstra, heeft zich dinsdag tegen het beleid van de overheid gekeerd om de komende drie jaar duizenden asielzoekers het land uit te zetten. Schrijnende gevallen moeten volgens Terpstra kunnen blijven. Dat zei hij in zijn persoonlijke column op de website van de vakcentrale.

De vakcentrale FNV riep maandag de politiek op om de duizenden asielzoekers niet uit te zetten. Voorzitter L. de Waal waarschuwde dat werknemers bij onder meer gemeenten, justitie, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in gewetensnood komen als ze de regeling moeten uitvoeren.

Terpstra is geschrokken van de berichtgeving over "mensen die ons land moeten verlaten". "Mensen die door traag optreden van de overheid deel zijn geworden van onze gemeenschap. Ik besef heel wel dat er goede argumenten zijn. Dat er wetgeving is, die wij moeten handhaven. Maar ik weet ook dat een beschaafd en rijk land ook van de regels kan afwijken. Zeker als de zwakke beschermd moet worden."

De FNV vraagt een humanitair pardon voor de uitgeprocedeerde asielzoekers die volgens de plannen van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken de komende drie jaar Nederland moeten verlaten. Als deze mensen toch moeten vertrekken, wil de vakcentrale dat de werknemers die de regeling moeten uitvoeren, zich kunnen beroepen op gewetensbezwaren. Ook het CNV vindt dat werknemers het werk moeten kunnen weigeren op basis van hun geweten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief