Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerry breidt voorsprong uit

4 feb 04

De democratische presidentskandidaat John Kerry heeft dinsdag een belangrijke stap genomen naar nominatie voor de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten door in vijf staten de voorverkiezingen te winnen. John Edwards en Wesley Clark handhaafden zich in de strijd door beiden in een staat als eerste te eindigen. Joseph Lieberman gaf na teleurstellende resultaten op.

Kerry die sinds zijn winst in de voorverkiezingen van Iowa en New Hampshire aan populariteit wint, won met overmacht in Missouri, Arizona, Delaware, New Mexico en North Dakota. "Nu zullen we deze campagne en de zaak voor een sterker, eerlijker en welvarender Amerika naar elk deel van het land brengen'', aldus de rijzige 59-jarige senator uit Massachussets.

Het lukte Kerry echter niet alle zeven staten waar dinsdag werd gestemd op zijn naam te schrijven. Senator Edwards uit North Carolina won de verkiezing in het naburige South Carolina en bleek ook verrassend sterk in Oklahoma. In die westelijke staat moest hij de voormalige NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark net voor zich dulden.

De 50-jarige Edwards lanceerde zich echter alvast als het enige alternatief voor Kerry door te zeggen dat de voorverkiezingen "steeds meer lijken op een race tussen twee personen''. Hij omschreef Kerry als een vermoeide zwoeger uit Washington en vroeg zich af of "wij een leider, een president krijgen die echt iets begrijpt van de problemen van de werkende mensen''.

Joseph Lieberman trok in de nacht van dinsdag op woensdag conclusies uit zijn teleurstellende resultaten en verliet de verkiezingsrace. "Het oordeel van de kiezers is nu duidelijk'', aldus de senator uit Connecticut, die in geen enkele staat een noemenswaardig resultaat wist neer te zeten. Lieberman sprak van een "moeilijke maar realistische beslissing''.

De politieke veteraan die in 2000 de 'running mate' van de democratische presidentskandidaat Al Gore was, stelde woensdag met name teleur bij de voorverkiezing in Delaware. Hij had zijn lot verbonden aan de uitslag in de staat, maar wist slechts 12 procent van de stemmen te krijgen.

Ook Howard Dean, enkele weken geleden nog de onbetwiste koploper, presteerde dinsdag matig. Hij werd in de meeste staten op grote achterstand gezet. Op een snel afgelopen verkiezingsbijeenkomst beloofde hij zijn aanhangers echter "door en door en door te gaan''.

Peilingen wijzen uit dat de democratische kiezers zich vooral lieten leiden door de vraag welke kandidaat in november de republikeinse president Bush kan verslaan, en zich minder concentreerden op inhoudelijke kwesties. De ondervraagde kiezers noemden de economie, werkgelegenheid en gezondheidszorg als hun grootste zorgen. De onderwerpen Irak en terrorisme lijken wat naar de achtergrond te verdwijnen.

In de zeven staten waren dinsdag 269 delegatieleden te vergeven. De winnaar heeft er op de democratische conventie in juli in Boston 2159 nodig om het op te kunnen nemen tegen Bush. Volgens prognoses wist Kerry dinsdag ten minste 88 delegatieleden te verzamelen, waardoor hij er nu in totaal 201 heeft. Edwards kreeg er 59 bij en staat nu op honderd. Dean won er slechts drie, maar heeft er nog wel zeventien meer dan Edwards. Clark kreeg er 24, waardoor de ex-generaal nu verzekerd is van 55 delegatieleden.

De democratische verkiezingsrace wordt zaterdag voortgezet in Michigan en Washington, zondag in Maine en dinsdag in Virginia en Tennessee. Edwards, Clark en Dean hopen op genoeg steun om het te kunnen uithouden tot 'Super Tuesday' op 2 maart. Dan wordt er in tien staten gestemd voor meer dan een kwart van de 4322 delegatieleden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief