Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

LTO wil ophokplicht kippenhouderij

4 feb 04

Landbouworganisatie LTO wil op korte termijn een ophokplicht voor de professionele pluimveehouderij. Dat betekent dat boeren hun kippen en ander pluimvee binnen moeten houden. De vakgroep pluimveehouderij van de LTO vindt de maatregel nodig om de gevreesde vogelgriep tegen te houden. Dat heeft een woordvoerder van de LTO dinsdag verklaard. De organisatie wil dat het besluit voor zo'n ophokplicht uit Brussel komt.

De LTO bestudeert intern nog op welke wijze de ophokplicht kan worden nageleefd en gecontroleerd. Verder moet er duidelijkheid komen over de periode waarin de maatregel moet gaan gelden. De LTO wil de maatregel met het oog op de komende vogeltrek. Vogels die deze en de komende weken terugkeren van hun (oostelijke) winterverblijf, kunnen het virus meenemen.

Ook wil de landbouworganisatie helderheid over de vraag of scharreleieren als zodanig op de markt mogen worden gebracht, ook al mogen de scharrelkippen niet meer buiten lopen. Als dat laatste niet mag, lopen de houders van die kippen inkomsten mis.

Nederlandse pluimveehouders vrezen voor het tweede opeenvolgende jaar door een epidemie te worden getroffen. Vorig jaar leidde vogelpest tot het afmaken van tientallen miljoenen dieren. Het zadelde de sector volgens het Landbouw-Economisch Instituut op met een schade van ongeveer 750 miljoen euro.

Een eventuele ophokplicht is nog niet aan de orde bij de veterinair deskundigen van de EU-landen. Zij ronden dinsdagmiddag een tweedaagse vergadering in Brussel af. Een woordvoerder van de Europese Commissie acht de kans klein dat het snel tot een ophokplicht komt.

Naar verwachting besluiten de EU-deskundigen tot verlenging van de maatregelen van eind januari. Dat betekent dat de Europese landen voorlopig geen kippenvlees uit de getroffen Aziatische landen importeren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief