Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

China: strijd tegen vogelpest zwaar

5 feb 04

De Chinese autoriteiten hebben erkend dat de strijd tegen vogelpest een "moeilijke taak" is. Het ministerie van Landbouw wijt dat aan een gebrek aan hulpmiddelen om de verspreiding van de dodelijke vogelziekte tegen te gaan. Het hele preventiesysteem is "zwak en kwetsbaar", aldus onder-minister Liu Jian van Landbouw.

Het ministerie verwacht de ziekte uiteindelijk wel onder controle te krijgen. De controles aan de grenzen van China zijn verscherpt, verklaarde Jian. Ook kondigde hij een uitgebreide voorlichtingscampagne aan om mensen op de gevaren van de ziekte te wijzen. Hij voegde eraan toe dat er in China nog geen mensen aan vogelpest zijn bezweken.

Jian zei verder dat China geleerd heeft van de SARS-epidemie die het land vorig jaar in zijn greep had. Toen was er veel kritiek op Peking, omdat het de ernst van de besmettelijke longziekte veel te lang had onderschat. China verzweeg zelfs een tijdlang het bestaan van de ziekte.

In Vietnam heeft vogelpest intussen een nieuw leven geëist. Het gaat om een 16-jarig meisje. Daarmee komt het totaal aantal doden in Vietnam op elf. In Thailand stierven tot nu toe vijf mensen. In heel zuidoost-Azië hebben miljoenen kippen intussen het loodje gelegd als gevolg van de snel om zich heen grijpende ziekte.

In Cambodja heeft vogelpest zich verder verspreid, melden de autoriteiten in Phnom Penh. De ziekte is aangetroffen in een ooievaar in een dierentuin ten zuiden van Phnom Penh en onder zwanen en andere vogels ten noorden van de hoofdstad. Tests in een laboratorium in Parijs hebben uitgewezen dat het om het ook voor mensen dodelijke H5N1 gaat.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief