Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Internationale vrees voor uitbreiding vogelgriep

5 feb 04

De vogelgriep, waaraan tot nu toe zeventien mensen overleden, is mogelijk pas over een jaar bedwongen. De epidemie in tien Aziatische landen kan zich uitbreiden naar andere gebieden als er niet snel actie wordt ondernomen. Deze waarschuwing gaven drie internationale organisaties donderdag tijdens een conferentie over de vogelpest in Rome.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties en de onafhankelijke Wereldorganisatie voor Dierengezondheid (OIE) helpt een doelgerichte vaccinatie van pluimvee om de epidemie te bestrijden. Zij vinden massale ruimingen buiten besmette gebieden nog niet nodig.

Volgens de FAO zijn nu in totaal vijftig miljoen vogels afgemaakt. Thailand, Vietnam, Indonesië, Pakistan, China en Taiwan zijn nog steeds bezig met massaslachtingen.

Thailand en Vietnam zijn de enige landen waar tot nu toe mensen aan vogelgriep stierven. Met de dood van een 16-jarig meisje steeg het dodental van de ziekte in Vietnam naar twaalf. In het naburige Thailand bezweken vijf personen aan vogelgriep. China verklaarde donderdag dat zich in het land nog geen infecties onder mensen hebben voorgedaan. Ongeveer 1500 mensen die contact hadden met zieke kippen zijn onderzocht.

De vogelgriep onder dieren breidde zich in China wel uit naar een dertiende provincie: Jiangxi in het oosten. Ruim eenderde van de 31 provincies is inmiddels door de besmettelijke vogelziekte getroffen.

Indonesië wil zeker tien miljoen kippen ruimen die zijn besmet met vogelgriep. In de komende zes maanden zullen de autoriteiten ook gezonde kippen in verdachte gebieden vaccineren. Zij maken onder meer gebruik van een vaccin van het Nederlandse bedrijf Akzo-Nobel.

Volgens een VN-functionaris zal de vogelgriep geen grote gevolgen voor de Aziatische economie hebben, in tegenstelling tot de longziekte SARS die vorig jaar om zich heen greep. De topman van de regionale VN-commissie voor economische en sociale zaken zei dat er in verhouding weinig menselijke slachtoffers zijn te betreuren. Bovendien zijn er nog geen aanwijzingen dat toeristen hun tripjes naar Azië afzeggen.

Volgens Nederlandse deskundigen is de vogelgriep waarschijnlijk minder dodelijk dan thans lijkt op basis van de nu bekende informatie. Het aantal bevestigde besmettingen dat de WHO meldde, is echter slechts het "topje van een ijsberg'', vermoedde voorzitter Conyn-van Spaendonck van het Outbreak Management Team (OMT) donderdag tijdens een briefing over vogelgriep in Den Haag.

Voor dieren is de vogelgriep wel een epidemie van "ongekende omvang'', aldus het ministerie van Landbouw. Landbouw en Volksgezondheid achtten de kans op introductie van het virus in Nederland klein.

De Algemene Inspectiedienst (AID) houdt het vervoer van pluimvee extra in de gaten. De dienst kijkt verscherpt naar naleving van de hygiëneregels bij het kippenvervoer. De inspecteurs gaan na of de vrachtauto's, kratten en containers voor het vervoer van pluimvee tussen ieder transport grondig worden gereinigd en ontsmet. De AID controleert zowel bij de slachterijen als op de wegen. Er is ook extra toezicht op de verwerking van dood pluimvee.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief