Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oproep voor ruimer pardon houdt aan

6 feb 04

Het maatschappelijk verzet tegen het uitzetbeleid van uitgeprocedeerde asielzoekers houdt onverminderd aan. De Kamerfracties van GroenLinks en de ChristenUnie riepen vandaag het kabinet op om gezinnen met kinderen niet uit te zetten. De oproep werd ondertekend door de Raad van Kerken en prominente CDA-leden.

Maandag debatteert de Tweede Kamer met minister Verdonk over haar uitzetplannen. Voor en tijdens het debat, dat rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden, is er opnieuw een demonstratie in Den Haag. Organisator VluchtelingenWerk Nederland verwacht ongeveer duizend demonstranten die van plan zijn het gebouw van de Tweede Kamer te omsingelen.

Verdonk wil 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers het land uitzetten. Voor ongeveer 2300 vreemdelingen maakt ze een uitzondering. 2097 mensen die al minstens vijf jaar in hun eerste asielprocedure zitten, mogen blijven in het kader van een pardonregeling.

De oud-CDA-voorzitters Marnix van Rij en Tineke Lodders en CNV-voorzitter Doekle Terpstra ondersteunden vandaag de brief waarin minister Verdonk wordt opgeroepen een ruimer pardon toe te passen. De briefschrijvers vinden dat Verdonks pardonregeling een oplossing biedt voor een wel zeer beperkte groep mensen.

Premier Balkenende zei vandaag na het kabinetsberaad oog te hebben voor de gevoeligheden in de samenleving en dat het kabinet een zorgvuldig, geloofwaardig en eerlijk beleid wil uitvoeren. ''Het is geen nieuw beleid, maar we voeren het uit.'' Balkenende is ''hogelijk verbaasd'' over de oproep van PvdA-voorzitter Koole aan PvdA-burgemeesters om zich te verzetten tegen het uitzetbeleid. Maar ook in zijn eigen CDA-kring roeren de burgemeesters zich.

Het CDA lijkt in deze kwestie een deel van zijn achterban van zich te vervreemden. Dat bleek vandaag ook uit de jongste NOVA-peiling. Daarin verliest het CDA opnieuw flink. De partij krijgt drie zetels minder dan twee weken geleden en zou nu op 29 uitkomen. In de Kamer heeft het CDA er 44. De teleurgestelde aanhang lijkt weg te lopen naar de PvdA, die weer drie zetels wint en op 52 komt. Het CDA staat al langer onder druk omdat een deel van zijn kiezers vindt dat het in het kabinet-Balkenende zijn sociale gezicht niet laat zien.

Akkoord gemeenten
Ondanks alle kritiek, weerstand en discussie over haar beleid, sloot de minister vandaag wel een akkoord over het uitzetbeleid met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de grote steden. Vooral de grote steden maakten zich er zorgen over dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat zouden gaan zwerven. Verdonk heeft toegezegd dat mensen die uit hun huis zijn gezet in een vertrekcentrum worden opgevangen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief