Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ali Lazrak gaat door als Groep Lazrak

6 feb 04

Het maandag uit de SP-fractie verbannen Tweede-Kamerlid Ali Lazrak gaat door als eenmansfractie. Hij heeft dat woensdag aan Kamervoorzitter Weisglas laten weten. De naam van de fractie is Groep Lazrak.

Liever had Lazrak de naam Vrije Socialist gekozen, maar de reglementen van de Kamer verbieden dat. Iemand die zich van een fractie afsplitst dient zijn eigen naam aan de eenmansfractie te verbinden. De komende dagen worden praktische zaken zoals een plek in de vergaderzaal en een werkruimte geregeld.

Lazrak maakte woensdag duidelijk dat hij lid van de SP wil blijven. Onduidelijk is nog of dat kan, omdat SP-leider Marijnissen heeft aangekondigd Lazrak te zullen royeren als hij zijn zetel niet zou teruggeven aan de SP. Lazrak zei woensdag "na een afkoelingsperiode van twee weken" weer in gesprek te willen komen met Marijnissen. Het SP-bestuur en de Tweede-Kamerfractie besloten maandag unaniem om Lazrak uit de fractie te zetten. De reden hiervoor was een maandenlang conflict over salaris en het leiderschap van Marijnissen.

Weisglas maakte eerder al duidelijk niet op de eenmansfractie van Lazrak te zitten wachten. Hoewel Lazrak het recht heeft om te blijven, vindt Weisglas dat Lazrak "op het ticket van de SP in de Kamer is gekomen". Weisglas heeft ook praktische bezwaren tegen een afsplitsing. Lazrak zou recht hebben op spreektijd in debatten, een kamer en een extra toelage voor het fractievoorzitterschap. Te veel van het goede, vindt de Kamervoorzitter.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief