Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

D66 wil extra toets uitzetbeleid

7 feb 04

De partijleider van D66, Boris Dittrich, wil dat er een adviescommissie van wijze mannen en vrouwen komt die nogmaals beoordeelt of asielzoekers die worden uitgezet niet bij de schrijnende gevallen horen. Dat zei Dittrich in het NOS Journaal.

Dittrich zal dit maandag voorstellen in het Kamerdebat over het uitzetbeleid van minister Verdonk. Met dit compromis wil de D66-leider de impasse doorbreken in het politieke debat over het uitzetbeleid van uitgeprocedeerde asielzoekers.

D66 wil vanwege de menselijke aspecten dat de adviescommissie vreemdelingenzaken, in de vertrekcentra nog een allerlaatste keer toetst óf er toch geen humanitaire redenen zijn om iemand een verblijfsvergunning te geven.

Eerder vandaag pleitte ook Ruud Lubbers, de hoge commissaris voor de vluchtelingen van de VN, voor een ruimhartiger beleid. Lubbers zei op een bijeenkomst in Amsterdam dat er "meer ruimte is voor humanitaire clementie". Hij noemde geen aantallen.

Lubbers mengt zich niet vaak meer in het Nederlandse politieke debat, maar maakte vandaag -voorzichtig- een uitzondering. Hij wees op de verminderde instroom van asielzoekers en de lange tijd dat sommige vluchtelingen op een besluit van de overheid hebben moeten wachten.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief