Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spannende dag voor uitgeprocedeerden

9 feb 04

Het wordt een spannende dag voor uitgeprocedeerde asielzoekers die nog hopen op een verblijfsvergunning. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er ruimte is om een verblijfstitel te geven aan meer dan de 220 mensen in een schrijnende situatie die toch mogen blijven.

Eerder werd al een 'pardon' verleend aan 2100 vreemdelingen die al langer dan vijf jaar hier zijn. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken houdt vooralsnog vast aan het getal van 220 schrijnende gevallen. Zo'n 26.000 anderen worden uitgezet.

Daartegen bestaat veel maatschappelijke weerstand. CDA-burgemeesters en wethouders in de provincies hebben verklaard er grote moeite mee te hebben. Ze vragen zich zelfs openlijk af waar het sociale gezicht is gebleven van de grootste coalitiepartij. Ook de linkse oppositiepartijen zijn fel gekant tegen het uitzetbeleid van de minister. Daarbij riep PvdA-voorzitter Koole zelfs op tot "bestuurlijke ongehoorzaamheid".

Drie jaar
Maar Verdonk en het kabinet lijken niet onder de indruk van de maatschappelijke onrust. De VVD-minister zei gisteren in het programma Buitenhof dat het getal van 220 nog niet vastligt. Volgens haar bestaat de mogelijkheid dat er tijdens het hele uitzettingsproces, dat drie jaar gaat duren, meer "schrijnende gevallen" opduiken. Verdonk verzekerde dat er tijdens de uitzetting extra gelet wordt op "schrijnendheid".

Mochten ambtenaren een schrijnend geval ontdekken, dan kan de minister naar eigen zeggen alsnog haar speciale bevoegdheid gebruiken om uitzetting te voorkomen. De bewindsvrouw kon niet zeggen om hoeveel asielzoekers het eventueel zou kunnen gaan. "Het kunnen er tien zijn, maar ook duizend".

Verdonk voelt weinig voor het voorstel van D66-fractieleider Dittrich om een extra toetsingscommissie in te stellen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Die extra controle kan volgens Dittrich plaatsvinden in de tweede fase van de uitzettingsprocedure, als de uitgeprocedeerden zich in de vertrekcentra bevinden.

Dittrich zal het plan vandaag indienen in het debat. Maar het voorstel haalt waarschijnlijk geen meerderheid in de Kamer, omdat CDA en VVD tegen zijn. De LPF weet het nog niet.

Demonstraties
VluchtelingenWerk Nederland (VWN) organiseert voorafgaand aan het debat samen met andere organisaties een landelijke demonstratie, waarbij deelnemers het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag omsingelen. De afgelopen weken werden in het hele land al acties gevoerd waarin men protesteert tegen het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers die al jaren in Nederland zijn.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief