Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Al-Qaeda wil burgeroorlog in Irak'

9 feb 04

De terreurbeweging al-Qaeda probeert in Irak een burgeroorlog te ontketenen. Dat zou blijken uit een brief die de Amerikanen hebben gevonden bij een inval in een Iraaks huis van al-Qaeda-aanhangers. De New York Times heeft de brief van zeventien pagina's ingezien.

De burgeroorlog zou ontketend moeten worden door aanvallen op de sjiitische meerderheid in Irak. Die moeten wraakacties uitlokken van de sjiieten jegens de soennitische minderheid in Irak. Daarna moeten de soennieten de hulp inroepen van de extremisten van al-Qaeda, waardoor zij een grotere rol krijgen in het verzet tegen de Amerikanen in Irak, zo luidt het plan.

De brief is volgens Amerikaanse legerfunctionarissen geschreven door Abu Musab al-Zarqawi. Deze Jordaniër is in eigen land bij verstek veroordeeld voor de moord op een Amerikaanse diplomaat. Hij zou banden onderhouden met het terreurnetwerk van Osama bin Laden.

Al-Zarqawi benadrukt in de brief dat de aanvallen op de sjiieten moeten beginnen vóórdat de Amerikanen op 1 juni de macht overdragen aan de Irakezen. Hij vreest ook dat de Amerikanen, "de grootste lafaards die God heeft gecreëerd", alleen maar sterker worden. De Amerikanen houden Al-Zarqawi verantwoordelijk voor een aantal terreuraanvallen in Irak.

Amerikaanse functionarissen in Bagdad zeggen bevestigd te hebben gekregen dat de brief daadwerkelijk van de hand van Al-Zarqawi is. De Amerikanen claimen ook dat de brief bewijst dat er banden bestaan tussen al-Qaeda en verzetsgroeperingen in Irak.

Maar de New York Times merkt op dat niet duidelijk is of die relatie al bestond voordat de Amerikanen en de Britten Irak binnenvielen. Vooral voor president Bush waren de veronderstelde banden tussen Saddam Hoessein en Osama bin Landen een belangrijke motivatie om de Iraakse dictator te verdrijven.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief