Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zeker 50 doden bij aanslag in Irak

10 feb 04

Bij een aanslag met een autobom in het Iraakse stadje Iskandariya zijn ongeveer vijfig mensen omgekomen. Tientallen mensen zijn gewondgeraakt, zo heeft de Iraakse politie bevestigd. De bom ging af bij een politiebureau en een rechtbank.

Een agent verklaarde dat de bomauto geparkeerd stond naast het politiebureau. Door de klap stortten het gebouw en de rechtbank deels in. Bij het politiebureau is een krater van zo'n 25 meter in de grond geslagen. Een vijftiental auto's raakte door de explosie beschadigd. Het Amerikaanse leger heeft de plaats van de aanslag afgegrendeld.

"Er zijn ongeveer vijftig slachtoffers. Dertig van hen zijn geïdentificeerd. Tientallen mensen zijn gewond", aldus een arts van het ziekenhuis in Iskandariya, dat zo'n 45 kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad ligt. Sommige lichamen kunnen niet geïdentificeerd worden, omdat ze in stukken gereten zijn.

"Alle doden zijn lokale burgers. Het zijn onschuldige moslims. Geen enkele moslim kan dit gedaan hebben", sprak provinciegouverneur Imad Lifty. Volgens hem moet de hoeveelheid explosieven aanzienlijk zijn geweest, omdat er zoveel doden zijn gevallen en de materiële schade groot is. Op het moment van de aanslag waren er enkele honderden mensen in de buurt van het politiekantoor. Veel van hen kwamen solliciteren. Sommigen waren toevallige voorbijgangers.

Politieposten zijn in Irak veelvuldig het doelwit van aanslagen. Agenten worden gezien als collaborateurs. Iraakse politiebeambten zeggen dat al zeker driehonderd agenten zijn omgekomen. Eerder vandaag werd er ook ten westen van Bagdad in de plaats Ramadi een zelfmoordaanslag gepleegd. Daarbij raakten vier mensen gewond. Deze aanslag was gericht tegen een stamleider die de Amerikanen steunt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief