Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VN: directe verkiezingen Irak pas na overdracht

14 feb 04

De speciale VN-gezant voor Irak Lakhdar Brahimi zegt dat het onhaalbaar is om voor de machtsoverdracht op 30 juni verkiezingen te houden in Irak. Brahimi zoekt een compromis tussen de plannen die de VS heeft met Irak en de wens van de sjiietenleider Al-Sistani.

"Er komen directe verkiezingen als het land daar klaar voor is en dat zal pas na de machtsoverdracht zijn", zei een woordvoerder van Brahimi. Voor de machtsoverdracht is dat volgens de VN niet haalbaar.

Brahimi sprak gisteren met Al-Sistani. De woordvoerder van het VN-gezant zei vandaag dat het nog niet duidelijk is of de sjiietenleider ook accepteert dat de verkiezingen niet voor de overdracht gehouden worden. Maar Brahimi heeft gisteren na het gesprek wel gezegd dat hij vermoedt dat Al-Sistani begrijpt dat verkiezingen niet aan een deadline gebonden kunnen worden en zorgvuldig voorbereid moeten worden.

Compromis
De Verenigde Staten hadden voorgesteld om via regionale caucusverkiezingen, waarbij alleen lokale bestuurders mogen stemmen, een interimregering te kiezen. Deze regering zou tussen de machtsoverdracht en de directe verkiezingen een grondwet moeten opstellen, waarna verkiezingen kunnen plaatsvinden.

Al-Sistani, de geestelijk leider van de sjiieten, heeft zich daar altijd tegen verzet. Regionale verkiezingen zouden voor de sjiieten, zestig procent van de bevolking, kunnen resulteren in een onevenredige vertegenwoordiging in de interimregering. Al-Sistani is voorstander van directe verkiezingen, volgens het one-man-one-vote systeem.

De twee partijen kwamen er samen niet uit en de Verenigde Staten hebben Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, om bemiddeling gevraagd.

De VN stevent af op een compromis. Het voorstel van de Verenigde Staten om indirect een interimregering te kiezen lijkt van de baan en de grootayatollah Al-Sistani legt zich mogelijk neer bij verkiezingen na de overdracht.

Verder moeten de Verenigde Naties overeenstemming zien te bereiken over de precieze datum van de verkiezingen. Ook wordt bekeken hoe Irak bestuurd moet worden tussen de machtsoverdracht en de verkiezingen.

Al-Sistani heeft na het gesprek met Brahimi nog verklaring afgelegd.

(Bron: NOS nieuws)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief