Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bouwfraude blijkt veel omvangrijker

14 feb 04

De fraude in de bouwsector is veel omvangrijker dan tot dusver werd aangenomen. Dat blijkt uit documenten met geheime prijsafspraken die justitie deze week in handen kreeg. Het Openbaar Ministerie is inmiddels een uitgebreid onderzoek begonnen.

De documenten zijn aangetroffen bij het bouwbedrijf Boele & Van Eesteren in Rijswijk, een dochter van Koninklijke Volker Wessels Stevin. Ze bevatten prijsafspraken over honderden bouwprojecten tussen 1998 en 2001.

Eén miljoen euro
Onder meer universiteiten, ziekenhuizen en scholen hebben hierdoor tonnen en soms zelfs ruim één miljoen euro te veel betaald voor bouwwerken. Ook zouden er prijsafspraken zijn gemaakt voor de bouw van woningen en winkels.

Ook De Telegraaf heeft de documenten in het bezit. Volgens de krant waren in totaal circa 90 bedrijven betrokken bij prijsafspraken rond 250 bouwprojecten. Onder de de betrokken bedrijven zouden zich namen bevinden van grote concerns als Bam, Ballast Nedam, IBC Bouw, TBI en Dura Vermeer.

Inmiddels heeft bouwbedrijf Heijmans bij kartelwaakhond NMa een mogelijke overtreding van dochterbedrijf IBC Bouw gemeld. Het gaat om projecten in de woning- en utiliteitsbouw waarbij de mededingingswet mogelijk is overtreden. Heijmans heeft de kwestie gisteren gemeld. Het dochterbedrijf zou de overtredingen hebben begaan in de periode van 1995 tot en met 2001.

Omstreden
De Telegraaf noemt de documenten die bij Boele en Van Eesteren zijn gevonden net zo omstreden als de schaduwboekhouding van het bouwbedrijf Koop Tjuchem, die leidde tot een parlementaire enquête. Toen ging het om fraude bij de aanleg van wegen, tunnels en bruggen.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief