Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

UWV-top weigert op te stappen

16 feb 04

De top van uitkeringsinstantie UWV ziet geen reden op te stappen. Minister de Geus van Sociale Zaken heeft topman Joustra en zijn plaatsvervanger, financieel bestuurder Cloo, per brief om vertrek gevraagd. Maar de raad van bestuur van UWV, waarvan Joustra voorzitter en Cloo vice-voorzitter is, ziet geen reden voor ontslag of schorsing van de twee topmannen.

Minister De Geus vroeg de twee bestuurders op te stappen vanwege een kritisch rapport van de commissie-Meijer, die onderzoek heeft gedaan naar vermeende verkwistingen bij het uitkeringsorgaan. Later vandaag worden de bevindingen van de commissie openbaar gemaakt. Gisteren werden al delen van het rapport bekend in het televisieprogramma Buitenhof.

Volgens het rapport heeft de inrichting van het directiekantoor vier miljoen euro te veel gekost. Daarnaast deugt de verantwoording van de besteding niet. Minister De Geus gaf onder druk van de Tweede Kamer opdracht voor het onderzoek, dat onder leiding stond van voormalig PvdA-fractieleider Meijer.

De UWV-directie vond de oorspronkelijke inrichting van het hoofdkantoor in Amsterdam-Sloterdijk niet representatief genoeg en gaf opdracht de boel te verbouwen. Zo moest nieuwe vloerbedekking plaats maken voor marmer en werden toiletten en muren gesloopt en vervangen door duurder materiaal. De Tweede Kamer vertrouwde de zaak niet en gaf opdracht tot een onderzoek.

D66-Kamerlid Bakker riep in Buitenhof de top ook al op te vertrekken. Volgens hem kan de UVW-directie niet meer met gezag functioneren nu gebleken is dat het onverantwoord omspringt met premiegeld. "Niemand hoeft op een keukenstoel te zitten, maar er moet geen onevenredige luxe betaald worden met belastinggeld", legde Bakker uit. Ook verwacht hij een stevige uitspraak van De Geus over de kwestie.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief