Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Top UWV zette minister op verkeerde been

16 feb 04

De top van het UWV en minister De Geus van Sociale Zaken hebben beide gefaald in de affaire rond de huisvestigingskosten van de uitkeringsinstantie. De bewindsman heeft de Tweede Kamer maandag in een brief laten weten dat voorzitter Joustra van de Raad van Bestuur hem onvolledig en onjuist heeft geïnformeerd en daarom moet opstappen. Door de nalatigheid van Joustra, zo stelt De Geus, heeft hijzelf het parlement op "enkele belangrijke aspecten onvolledig en onjuist'' geïnformeerd.

De Geus betuigde hierover spijt tegen de Kamer. Ook is hij van mening dat hij eerder een onafhankelijk onderzoek had moeten instellen. "Buitengewoon pijnlijk allemaal'', oordeelde de CDA-bewindsman tijdens een persconferentie over de UWV-kwestie.

Aanleiding voor de vertrouwensbreuk met de UWV-directie zijn de bevindingen van de door De Geus ingestelde commissie-Meijer, die maandag haar onderzoek naar de huisvestingskosten presenteerde. De Geus concludeert op basis van het onderzoek dat hij met twee van de vier leden van de raad van bestuur niet verder kan. Naast Joustra is dat een andere topman, verantwoordelijk voor huisvestiging, die zijn functie tijdelijk moet neerleggen.

De Geus zal dinsdag een tijdelijke vervanger van Joustra aanstellen. Hij wilde niet ingaan op de kosten die ontslag van Joustra met zich meebrengen. Daar wordt op dit moment achter de schermen over onderhandeld.

De Geus schaarde zich achter de conclusie van Meijer dat de huisvestingskosten van de UWV-kantoren in Amsterdam buitensporig hoog zijn. Het UWV heeft over de bedragen verschillende malen gelogen. Zo bedroegen de inrichtingskosten van de verdiepingen waar de directie zetelt geen 923 euro per vierkante meter, zoals het UWV De Geus meldde, maar 1267 euro.

Voorts blijken de kosten per vierkante meter voor het hele kantoor uit te komen op 236 euro in plaats van 190. Oorzaak is dat het UWV tegen de regels in de parkeergarage meerekende bij de vierkante meters voor kantoorgebruik, waardoor de gemiddelde kosten werden gedrukt. Dat was in november vorig jaar al bekend, maar De Geus kreeg het niet te horen van Joustra.

Ook extra aanpassingen aan het bestuurscentrum vielen veel duurder uit dan oorspronkelijk werd voorgesteld. De teller liep op tot 3,5 miljoen euro, terwijl in september 2003 nog werd uitgegaan van 1,9 miljoen euro, welk bedrag een maand later al werd bijgesteld naar 2,4 miljoen euro. De noodzaak hiervan is volgens de minister niet aangetoond.

Volgens De Geus had het UWV nooit zo om mogen gaan met publieke middelen. Van overdreven luxe is overigens geen sprake bij het UWV. De kosten zijn vooral hoog opgelopen omdat het bouwproces heel duur was. Het UWV liet de net nieuw ingerichte kantoren strippen omdat het niet mooi genoeg was. Vervolgens zijn de gebouwen opnieuw ingericht. Het resultaat is volgens Meijer niet functioneel en niet doelmatig. "Het gebouw is duur uitgevallen.''

In het rapport wordt ook vastgesteld dat twee keer courtage is betaald aan een makelaar voor een totaalbedrag van 1,3 miljoen euro. Maar het is volstrekt ondduidelijk wat met dat geld is gebeurd. De minister laat dat nu onderzoeken. Ook zal hij het toezicht op het UWV verscherpen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief