Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Freek de Jonge 'nog steeds links na Irak'

17 feb 04

"Ik ben nog steeds links, maar ben qua mening over de noodzaak van defensie opgeschoven." Dat zei cabaretier Freek de Jonge dinsdag tijdens een persconferentie over zijn verblijf in Irak vorige week. De Jonge trad er vijf keer op voor de daar gelegerde Nederlandse militairen.

De Jonge omschrijft de week als zeven 'indrukwekkende en welgevulde' dagen. Hij vertrok maandagochtend via Koeweit naar Irak. Naast de optredens heeft De Jonge verschillende gebieden bezocht die hij 'vergeleken met Amsterdam-West' omschrijft als een treurig schouwspel.

In Al Khadir had De Jonge zijn eerste optreden. "Dat was een beetje aftasten. Ik trad op voor een gezelschap van honderd man. Als je improviseert, heb je soms tijd nodig om na te denken. Dat gaat makkelijker als je voor een groot publiek staat."

De Jonge vond het optreden voor Camp Smitty, de hoofdlocatie van de Nederlandse troepen in Al Samawah, het leukst. "Dat was voor zeshonderd man." Zijn optreden op de luchtmachtbasis Tallil had volgens de cabaretier het hoogste 'Bob Hope-gehalte'.

"Ik heb me niet geremd gevoeld in wat ik wel en niet kon zeggen. Ik stond daar voor een jonger publiek dan dat ik hier sta. Dat maakte niet veel uit, behalve dat ik uit jarenlang materiaal kon putten en op moest passen met woordgrapjes. Die worden niet begrepen," aldus De Jonge.

De cabaretier zegt dat hij met zijn bezoek aan Irak heeft gedaan wat hij moest doen. "Wat mijn motivatie en verantwoording precies is voor deze reis is mij ook nog niet helemaal bekend. Dat zal er de aankomende jaren wel uitkomen." De Jonge had zelf een verzoek bij Defensie ingediend om voor de soldaten op te treden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief