Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Begrotingstekort dit jaar 3,3 procent

17 feb 04

Het Nederlandse begrotingstekort dreigt dit jaar op 3,3 procent uitkomen, ruim boven de EU-norm, heeft minister Zalm bevestigd. Uit een raming van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt namelijk dat het Nederlandse begrotingstekort op 3,3 procent zal uitkomen, ruim boven de norm van 3 procent die de Europese Unie heeft afgesproken.

Het gaat om een eerste, vertrouwelijke raming, waarin veel cijfers nog niet zijn verwerkt. Minister Zalm van Financiën sprak erover tegenover journalisten. Eerder op de middag, tijdens het vragenuurtje, zei hij tot woede van de Kamer nog dat hij niet over cijfers beschikte.

Zalm is geschrokken van de cijfers. Hij had rekening gehouden met een verdere verslechtering. "Maar dit zijn geen lekkere cijfers." Hij zei vorige week nog dat het CPB een tekort van 3,0 tot 3,1 procent zou beramen, en voegde daaraan toe dat extra bezuinigingen nodig zouden zijn als het inderdaad boven de 3 procent zou uitkomen; 0,3 procent staat gelijk aan 1,5 miljard euro. Zalm wil de CPB-cijfers eerst laten narekenen en dan eventueel eventueel extra maatregelen voorstellen in het kabinet.

Op vragen van GroenLinks-Kamerlid Vendrik antwoordde hij eerder op de middag dat de burgers naar zijn mening niet hoeven te lijden onder de extra bezuinigingen. Hij zei zelfs dat zij kunnen rekenen op een voordeeltje, omdat de inflatie laag blijft bij een lage dollar, een sterke euro en loonmatiging. Vooral het Nederlandse bedrijfsleven zou te lijden hebben van de sombere economische verwachtingen.

Het CPB verwacht voor 2005 een tekort van 2,9 procent. De economische groei zal dit jaar 1,1 procent en volgend jaar 1,4 procent bedragen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief