Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Annan wil verkiezingen Irak uitstellen

19 feb 04

VN-secretaris-generaal Kofi Annan vindt dat de verkiezingen in Irak, die gepland staan voor eind juni, niet door moeten gaan. Hij zei dat in een interview met een Japanse krant. Annan benadrukt het belang van de verkiezingen, maar stelt dat er "consensus lijkt te bestaan over het feit dat het niet mogelijk is om tussen en nu en eind juni verkiezingen te organiseren".

Volgens de secretaris-generaal moeten de verkiezingen goed georganiseerd worden op het gebied van veiligheid en wettelijke voorschriften. Ook VN-afgezant Lakhdar Brahimi heeft al laten doorschemeren dat de verkiezingen beter uitgesteld kunnen worden. Brahimi sprak in opdracht van de VN de afgelopen week met tal van Iraakse leiders. Doel van de besprekingen was om na te gaan of het mogelijk is om voor 30 juni verkiezingen te houden voor een regering en een parlement. Op 30 juni willen de Amerikanen de macht in Irak overdragen.

De leider van de grootste bevolkingsgroep in Irak, ayatollah al-Sistani, is fel tegenstander van het uitstellen van de verkiezingen. Hij vindt dat de Irakezen voor eind juni naar de stembus moeten kunnen. Brahimi zal vandaag bij de Verenigde Naties verslag uitbrengen van zijn bevindingen. Kort voor zijn vertrek uit Irak liet hij echter al weten dat verkiezingen in juni naar zijn inschatting niet haalbaar zijn. "En het houden van verkiezingen zonder de juiste voorbereidingen, leidt alleen maar tot nog meer onenigheid", aldus Brahimi.

Resteert de vraag hoe een interimregering gevormd kan worden die Irak na de machtsoverdracht op 30 juni kan besturen. Het Amerikaanse plan voor een indirecte verkiezing via kieskringen is door de sjiieten afgewezen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief