Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Howard Dean staakt zijn campagne

19 feb 04

Howard Dean staakt zijn campagne voor het democratische presidentskandidaatschap. Dat heeft hij op zijn officiele website gemeld. Hij wist dinsdag bij de voorverkiezingen in Wisconsin wederom niet voldoende stemmen te trekken.

De voormalige gouverneur van Vermont heeft bij geen van de zeventien voorverkiezingen een overwinning geboekt. Hoewel zijn kansen voor het presidentkandidaatschap verkeken lijken, geeft Howard Dean zijn politieke aspiraties niet op. "We zijn nog niet klaar", sprak Dean na deze zeventiende nederlaag tot zijn aanhangers. "We zullen de Democratische Partij veranderen. We zullen Amerika veranderen en we zullen het Witte Huis veranderen."

Nu hij zijn campagne staakt zal Dean zijn ervaring, invloed en naamsbekendheid aanwenden om toch deze veranderingen te bereiken. Welke vorm dit zal krijgen is nog niet duidelijk, maar het is de bedoeling dat zijn trouwe aanhangers op hem kunnen blijven rekenen en op hem kunnen blijven stemmen. Zijn naam zal op de kieslijst blijven staan.

Howard Dean gold voor het begin van de voorverkiezingen als de grootste kanshebber om de democratische nominatie in de wacht te slepen. Hij brak alle financieringsrecords door in een jaar tijd het recordbedrag van 41 miljoen dollar aan campagnegeld te verzamelen. Daarnaast wist hij zich, mede door zijn internetorganisatie en anti-oorlogleuzen, populair te maken bij zeer veel democratische stemmers.

Maar zijn populariteit daalde aanzienlijk na de eerste voorverkiezingen in de staat Iowa. Dean werd daar derde en om zijn medewerkers en aanhangers te laten zien dat hij de moed niet zou opgeven, gaf hij na de uitslag nog een toespraak. De presidentskandidaat trok zijn jasje uit, stroopte zijn mouwen op en begon aan de meest desastreuze speech uit zijn carrière.

Hij schreeuwde zijn fans oppeppende leuzen toe als: we zullen overwinnen, we zullen het Witte Huis veroveren. Het was niet zozeer wat hij zei maar meer de manier waarop. Hij werd afgebrand door de pers: een schreeuwlelijk die zich op een voor een president onwaardige manier had gedragen. Zijn lot leek bezegeld, zijn aanhang slonk. Uiteindelijk leidde het tot het staken van zijn campagne.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief