Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Identiteit OM en rechters beschermen'

19 feb 04

D66-leider Dittrich pleit ervoor dat namen van rechters en officieren van justitie anoniem blijven bij belangrijke rechtszaken, om hen beter tegen bedreigingen te beschermen. Ze zouden wat hem betreft met een nummer kunnen worden aangeduid. Dittrich reageert hiermee op de overplaatsing van officier van justitie Koos Plooy.

Vandaag werd bekend dat Plooy stopt met het aanklagen van zware criminelen bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Hij krijgt binnen het OM een andere functie. Hij heeft zelf om de andere functie gevraagd omdat hij nog steeds wordt bedreigd.

Plooy werd het afgelopen half jaar bewaakt omdat een Joegoslavische crimineel een aanslag op hem zou willen plegen, mogelijk met een raketwerper. Een andere crimineel zou via een 'deal' met Justitie meer kunnen vertellen maar de hoogste OM-baas De Wijkerslooth wil daar niet op ingaan.

Volgens De Wijkerslooth is er geen wettelijke en politieke ruimte voor een deal met de kroongetuige. De OM-voorzitter twijfelt ook aan zijn verklaring. Plooy vindt dat de top van het OM er meer aan had moeten doen om degene te vervolgen die volgens de kroongetuige achter de geplande aanslag zit.

De getuige heeft verklaard dat de Joegoslavische mafiabaas Jocic achter de bedreiging van Plooy zit. De aanklager heeft Jocic ooit in het buitenland laten aanhouden om in Nederland een straf uit te zitten voor het doodschieten van een agent.

Plooy werd vooral bekend door de zaak Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. Ook deed hij sinds 1998 uitgebreid onderzoek naar de golf van liquidaties in Amsterdam.

(Bron: NOS Nieuws)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief