Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Laatste waarschuwing voor De Geus

19 feb 04

Coalitiepartij VVD en de oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks hebben minister De Geus (Sociale Zaken) donderdag een laatste waarschuwing gegeven. De partijen accepteren zijn excuses voor zijn geblunder rond de huisvestingskosten van het UWV-kantoor in Amsterdam, maar de CDA-bewindsman kan zich geen nieuwe grote uitglijder meer veroorloven.

"Dit willen we niet weer meemaken'', stelde VVD-Kamerlid Aptroot onomwonden. Hij sprak geen onvoorwaardelijk vertrouwen uit in De Geus. "Er zit een butsje in het vertrouwen'', aldus Aptroot. De liberaal haalde zich daarmee de woede op de hals van de coalitiegenoten CDA en D66. "Vindt u het lekker De Geus te laten bungelen'', vroeg D66-Kamerlid Bakker zich af.

Ook PvdA, SP en GroenLinks uitten dreigende taal. De Geus is zich bewust van zijn precaire positie. "Ik heb een stukje vertrouwen van de Tweede Kamer te winnen.'' Daarme doelde hij in het bijzonder op de VVD. Aptroot gaf niet aan hoe de minister het vertrouwen kan terugwinnen.

Het eerste examen voor De Geus is het geldbedrag dat voorzitter Joustra van de Raad van Bestuur van de uitkeringsinstantie meekrijgt. De Tweede Kamer zal een gouden handdruk niet accepteren. De Geus wil op de "snelste en goedkoopste'' manier van de door hem weggestuurde topman afkomen. Hij hoopt in goed overleg, zodat een ontslagprocedure niet nodig is. De minister is niet van plan een gouden handdruk te geven.

De Geus overleefde de UWV-affaire omdat hij spijt betuigde over de onjuiste en onvolledige informatie die hij naar de Tweede Kamer stuurde over de buitensporige huisvestingskosten (19 miljoen euro) van de uitkeringsfabriek. Ook zal hij in de toekomst veel sneller een verzoek van de Tweede Kamer tot diepgaand onderzoek inwilligen.

Vrijwel alle fracties vinden dat De Geus de Tweede Kamer veel te vaak in de kou laat staan, en niet alleen in de UWV-kwestie. Ook in het WAO-dossier en de discussie over de koopkracht heeft de minister steken laten vallen. PvdA, GroenLinks en SP herkennen "een patroon''. "Hij maakt fouten en legt de schuld steeds bij anderen'', aldus GroenLinkser Van Gent. "Het zoveelste dieptepunt'', stelde PvdA-Kamerlid Noorman-den Uyl. De Geus beloofde nadrukkelijk beterschap in zijn omgang met het parlement.

De minister gaf toe dat hij veel eerder dan op 31 oktober 2003 een onafhankelijk onderzoek had moeten aankondigen naar de spilzucht van de UWV-top. VVD'er Aptroot vindt dat dat al in juni had gemoeten. Hij bleef bij zijn kwalificatie dat De Geus "amateuristisch'' heeft gehandeld. "De signalen dat er iets mis was, waren voor de Kamer eerder overtuigend dan voor mij'', concludeerde De Geus. Hij bracht ter verdediging naar voren dat hij er op moet kunnen vertrouwen dat de UWV-top hem de juiste informatie verstrekt. De Kamer vindt evenwel dat De Geus de rammelende cijfers van Joustra had moeten controleren.

De Geus' eigen partij het CDA legde de schuld van de affaire volledig bij de UWV-bestuurders. Ook D66'er Bakker hekelde de uitkeringsbazen. "Ik kan De Geus niet nadragen dat hij de Kamer verkeerd informeerde.''

De minister komt voor 1 april met voorstellen om het toezicht op het UWV te versterken. Dat kan op twee manieren: hij kan zelf de teugels aanhalen of een raad van toezicht in het leven roepen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief