Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vogelpest aangetroffen in Canada

20 feb 04

In de Canadese provincie British Columbia is vogelpest aangetroffen. Het gaat om een andere stam van het virus dan die in Zuidoost-Azië heerst. Volgens de Canadese autoriteiten is deze vorm van vogelpest ongevaarlijk voor mensen.

Een Canadese inspectiedienst doet nog laboratoriumonderzoek naar het virus. Vermoed wordt dat het om de H7-variant gaat, dezelfde variant die onlangs in Delaware in de VS opdook. Japan heeft de import van Canadees kippenvlees stilgelegd.

In Thailand zijn twee huiskatten aan besmetting met vogelpest gestorven. In dat geval gaat het waarschijnlijk wel om de voor mensen gevaarlijke H5N1-variant, waaraan de afgelopen maanden zeker 22 mensen in Azië zijn overleden.

In totaal zijn 14 katten uit hetzelfde huis doodgegaan. Op drie dieren werd autopsie verricht, en bij twee van hen vonden dierenartsen het vogelpestvirus. Een kat uit hetzelfde huis leeft nog, maar is wel ziek. Ook die wordt onderzocht.

Het Thaise laboratorium dat de autopsie op de katten heeft verricht, heeft ook een Thaise luipaard en een witte tijger uit een dierentuin bij Bangkok onderzocht. Beide dieren bleken de ziekte te hebben opgelopen. De luipaard overleed vorige maand aan het virus. De tijger is hersteld.

De Thaise premier Thaksin Shinawatra maande de bevolking hun katten geen rauw kippenvlees te geven. "Raak niet in paniek. Maar als dieren besmette kip rauw eten, hebben ze daar geen weerstand tegen."

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief