Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Aartsen: geen migrantenkakofonie

22 feb 04

De VVD wil de huwelijksmigratie naar Nederland zoveel mogelijk afremmen. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Van Aartsen verklaard in het programma Buitenhof, in een toelichting op de nieuwe VVD-integratienota.

Van Aartsen noemde het importeren van huwelijkspartners door Turken en Marokkanen "een gigantisch probleem" voor de integratie. Volgens hem haalt ongeveer tachtig procent van de Turken en Marokkanen een bruid of bruidegom uit Turkije of Marokko. De VVD wil deze vorm van immigratie ontmoedigen door importpartners pas na tien jaar het recht op een zelfstandige verblijfsvergunning te verlenen.

De VVD'er hield verder een pleidooi voor het 'Nederlandschap'. "Succesvol zijn kan alleen als je zegt: ik ben en voel me Nederlander." Of zoals in de notitie staat: "niet zestien miljoen geassimileerde kaaskoppen, maar evenmin 173 subgroepen in kakofone klederdracht".

Over de voorstellen op het gebied van onderwijs voegde Van Aartsen toe dat het in sommige gevallen beter is dat niet allochtone ouders een school voor hun kind uitzoeken, maar dat laten doen door bijvoorbeeld een gezinscoach. Volgens Van Aartsen is er vaak te veel druk van bijvoorbeeld imams om te kiezen voor een islamitische school.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief