Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vinkenoog interim Dichter des Vaderlands

23 feb 04

Simon Vinkenoog is tijdens een internetverkiezing verkozen tot ad-interim Dichter des Vaderlands. Hij is de opvolger van Gerrit Komrij, die onlangs bekend maakte dat hij geen gelegenheidsgedicht meer zal maken.

Vinkenoog kreeg 21 procent van de stemmen in een door het poëziedagblad Rottend Staal Online (www.epibreren.com/rs) georganiseerde verkiezing. In totaal werden er 1051 stemmen uitgebracht tijdens de drie weken durende verkiezingen. Vinkenoog kreeg 31 stemmen meer dan het duo Ingmar Heytze & Hanz Mirck, dat op de tweede plaats eindigde. Jules Deelder eindigde met 50 stemmen op gepaste afstand als derde.

De 75-jarige Vinkenoog is waarnemend Dichter des Vaderlands tot 27 januari 2005. Op die dag wordt tijdens de Landelijke Gedichtendag de definitieve opvolger van Komrij bekendgemaakt. Vinkenoog is trots op zijn nieuwe functie. "Ik heb er een mooie naam bijgekregen", zei hij.

De verkiezing brengt met zich mee dat Vinkenoog bij nationale rampen en andere bijzondere gebeurtenissen gedichten gaat schrijven. Die gaan verschijnen op de website van Rottend Staal Online. Ook wordt van de dichter verwacht dat hij tenminste één nieuw woord en één gevleugde uitdrukking aan de Nederlandse taal toevoegt. "Vanaf nu verschijnen mijn gedichten op internet. Ik wacht op een aardig financieel aanbod van bijvoorbeeld een krant als het NRC", aldus Vinkenoog met een verwijzing naar het dagblad dat de pennenvruchten van Komrij publiceerde. "Het schrijven van een gedicht kost tijd, en tijd kost geld..."

Simon Vinkenoog publiceert al meer dan 50 jaar poëzie, proza, beschouwingen en recensies. In 1951 was hij de samensteller van de geruchtmakende bloemlezing Atonaal, waarmee de zogeheten 'Beweging van Vijftig' (later verbasterd tot de 'Vijftigers') van start ging. In 1966 was hij de drijvende kracht achter Poëzie in Carré, het eerste grote poëziefestival van Nederland. Gedichten van hem zijn aan te treffen in tientallen bundels, en in vele honderden bloemlezingen en tijdschriften.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief