Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

GroenLinks: verbod op gearrangeerde huwelijken

24 feb 04

Het moet verboden worden dat ouders huwelijkspartners zoeken voor hun kinderen. Dit heeft
fractievoorzitter Halsema van GroenLinks dinsdag gezegd in het radioprogramma De Ochtenden op Radio 1. Als het verbod in de wet is vastgelegd, kunnen kinderen volgens GroenLinks desnoods hun ouders voor de rechter slepen als die druk uitoefenen om te kiezen voor
een bepaalde partner.

De ouders zouden ook gestraft moeten worden voor hun daad. Het arrangeren van huwelijken komt vooral voor bij niet-westerse allochtonen. Ongeveer tachtig procent van, bijvoorbeeld, Turken en Marokkanen trouwen met een partner uit het land van herkomst.

Ouders voeren volgens Halsema bij het kiezen van een partner soms psychische druk uit op hun kinderen. "Maar ook lichamelijke- en financiële druk. Kinderen krijgen bijvoorbeeld alleen geld van hun ouders als ze de partner kiezen die hun ouders willen." Volgens Halsema kunnen bijvoorbeeld ook buren en familieleden aangifte doen bij de politie als ze zien dat er huwelijken worden gearrangeerd.

Voorzitter A. Tonca van het Inspraakorgaan Turken (IOT) ziet niets in het voorstel van GroenLinks. Dit weekeinde deed de VVD ook al suggesties om huwelijken tussen partners uit verschillende landen te ontmoedigen. "De politieke partijen buitelen over elkaar heen in het bedenken van nieuwe plannetjes", zegt Tonca. "Het is bijna niet meer bij te houden." Tonca vermoedt een dubbele agenda.

"De politici willen kennelijk geen nieuwe migranten meer toelaten. Ze vinden dat Nederland vol is. Maar laat ze dat dan gewoon zeggen en niet steeds allerlei verhalen erom heen verzinnen. Dat is wel zo helder."

Volgens Tonca komt het in Turkije alleen nog sporadisch voor dat kinderen tegen hun zin worden uitgehuwelijkt. "Je ziet dat met name nog in Koerdistan.'' Hij denkt dat geen enkel allochtoon kind in Nederland zijn of haar ouders voor de rechter zal slepen als die een huwelijk proberen op te leggen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief