Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

EU stopt import Amerikaanse kip

24 feb 04

De Europese Unie heeft per direct een importverbod ingesteld voor Amerikaans pluimvee, kipproducten en eieren. Aanleiding is een uitbraak van vogelpest in de Amerikaanse staat Texas. De Amerikaanse autoriteiten hebben de uitbraak maandag bij de Europese Commissie gemeld.

Europees Commissaris Byrne van Landbouw zegt dat het om een zeer besmettelijke variant van de vogelpest gaat. Daarom is besloten het importverbod te laten gelden voor de hele VS en niet alleen voor Texas.

Het Texaanse type vogelpest is niet de voor mensen gevaarlijke variant H5N1 die in Azië minstens 19 mensenlevens heeft gekost. Het virus is aangetroffen op één boerderij in de buurt van San Antonio, in het zuidwesten van Texas. Vermoedelijk is het daar terechtgekomen vanuit Mexico, maar dat is nog niet zeker.

De laatste weken is de vogelpest ook al opgedoken in drie oostelijke staten van de VS: Delaware, Pennsylvania en New Jersey. Daar ging het om weer twee andere, niet zo besmettelijke varianten. Het is voor het eerst sinds 1984 dat een zeer besmetttelijke vogelpestvariant in de VS opduikt. Toen heerste de ziekte in Virginia en Pennsylvania.

Het Europese importverbod geldt voorlopig voor een maand. Vorig jaar importeerde de EU 13.000 ton eieren en 800.000 kuikens uit de VS. Eurocommissaris Byrne zegt dat het verbod beperkt kan worden tot pluimvee uit Texas als de VS erin slaagt de uitbraak snel in te dammen.
Ook Zuid-Korea heeft een totaal importverbod voor Amerikaans pluimvee ingesteld. Het land stuurt 1900 ton Amerikaanse kippevlees dat in Koreaanse koelcellen ligt opgeslagen, terug naar de VS. Rusland beperkt een verbod vooralsnog tot Texas. De Filipijnen overwegen ook een verbod dat alleen geldt voor kipproducten uit de staat Texas.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief