Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Al-Qaeda fulmineert tegen Frankrijk

24 feb 04

De tweede man van al-Qaeda heeft de Franse wet die hoofddoeken op school verbiedt, veroordeeld. Al-Zawahiri noemde de wet op een geluidsband een onderdeel van de Westerse kruistocht tegen de islam. Het is voor het eerst dat al-Qaeda fulmineert tegen Frankrijk.

De tape werd deels uitgezonden door de pan-Arabische tv-zender al-Arabiya in Dubai. De ideoloog van al-Qaeda houdt zich mogelijk schuil in Afghanistan of Pakistan, samen met Osama bin Laden.

Volgens medewerkers van de televisiezender is de band authentiek. Zij verwijzen daarbij naar de geheime bron waaruit de tape is gekomen. Ook beweren de stem van de Egyptische voormalige dokter te kennen.

Al-Zawahiri zegt op dezelfde geluidsband dat de uitspraak van president Bush dat tweederde van de al-Qaeda-leden vastzit, een leugen is. Hij waarschuwde Bush voor nieuwe aanslagen. De geluidsband moet in elk geval vrij recent zijn opgenomen, want al-Zawahiri refereert aan een toespraak die Bush in januari hield.

Naast de Franse president Chirac valt de terrorist mondeling "de onbetrouwbare regimes" van Afghanistan en Irak aan. Chirac wordt een "haatdragende kruisridder" genoemd en het Franse verbod op hoofddoeken "een vorm van discriminatie jegens moslims". Hij roept alle moslims op de aanval te openen op de regeringen in Afghanistan en Irak.

Al-Zawahiri stelt dat een dialoog of andere vreedzame middelen om nader tot elkaar te komen zinloos zijn. Hij richt zich ook tegen Mohammed Said Tantawi, de Egyptische sheikh van het invloedrijke al-Azhar Islamitische Instituut in Caïro. Deze had verklaard dat de Fransen het recht hebben om de hoofddoek en andere religieuze symbolen in openbare scholen te verbieden. De moslimmeisjes zouden zich daarbij moeten neerleggen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief