Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milosevic-aanklagers willen zaak sluiten

25 feb 04

De aanklagers in het Milosevic-proces willen de presentatie van hun bewijsmiddelen afsluiten. Zij hebben daartoe een verzoek ingediend bij de rechters. Dat heeft Florence Hartmann, de woordvoerster van hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal, woensdagmiddag gezegd. De aanklagers hadden nog twee dagen tegoed.

De VN-aanklagers zien af van het oproepen van de laatste getuigen wegens de "specifieke situatie'' die is ontstaan. Het proces ligt al de tweede achtereenvolgende week stil door ziekte van Milosevic. Ook de voorzittend rechter in het proces, de Brit Richard May, is ziek en stapt eind mei op.

Zodra de zaak van de aanklagers officieel is gesloten, kan de klok beginnen te tikken voor de drie maanden pauze die Milosevic van de rechters heeft gekregen voor de voorbereiding van zijn verdediging. De aanklagers willen "verdere vertraging'' voorkomen, aldus Hartmann.

Onduidelijk is nog hoe zal worden omgegaan met het feit dat Milosevic momenteel ziek is en dus eigenlijk niet aan zijn verdediging kan werken. Nader uitsluitsel wordt verwacht van een rechterlijk besluit waaraan woensdagmiddag nog volop gewerkt werd.

Het Milosevic-proces begon op 12 februari 2002. De aanklagers hadden dus twee jaar de tijd voor de presentatie van hun bewijs. Zij hebben in die tijd bijna driehonderd getuigen opgeroepen. De ex-president van achtereenvolgens Servië en Joegoslavië is aangeklaagd wegens genocide (volkenmoord), misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

De 62-jarige Milosevic heeft geregeld last van griep en/of hoge bloeddruk en/of uitputtingsverschijnselen. Over de aard van de ernstige ziekte van May (65) zijn geen mededelingen gedaan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief