Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush steunt amendement tegen homohuwelijk

24 feb 04

President Bush steunt een amendement op de Amerikaanse grondwet dat de openstelling van het huwelijk voor homo's verbiedt. "Als wij willen voorkomen dat de betekenis van het huwelijk voor altijd verandert, moet onze natie een amendement op de grondwet doorvoeren om het huwelijk in Amerika te beschermen", zei de president vanuit het Witte Huis.

Wat Bush betreft blijft het voor staten wel mogelijk om andere vormen van verbintenissen tussen twee personen van dezelfde sekse mogelijk te maken. Woordvoerder McClellan liet weten dat staten het recht moeten krijgen om zelf juridische regelingen te treffen om bijvoorbeeld geregistreerd partnerschap aan te bieden.

Bush had al eerder laten weten dat hij niets voor het homohuwelijk voelt. Hij toonde zich zeer verontrust door een uitspraak van de hoogste rechtbank in de staat Massachusetts die een huwelijk ook voor homoseksuelen mogelijk maakte. Ook de beslissing van het stadbestuur van San Francisco om homostellen te trouwen, was niet naar de zin van Bush. De Amerikaanse president vroeg het Congres het amendement op de grondwet zo snel mogelijk door te voeren.

In zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden is een tweederde meerderheid nodig om de wijziging tot stand te brengen. Vervolgens moet driekwart van alle vijftig Amerikaanse staten het amendement ratificeren voordat het van kracht kan worden. Overigens hebben 38 staten al eerder wetten doorgevoerd waarin het huwelijk als een unie tussen man en vrouw wordt gedefiniëerd.

Verkiezingen
Het is niet zeer waarschijnlijk dat de kwestie een heet hangijzer wordt tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. De democratische kandidaat John Kerry is afkomstig uit Massachusetts, maar hij heeft al eerder laten weten niet per se voor de openstelling van het huwelijk voor homo's te zijn. Wel sprak hij zich uit voor het mogelijk maken van geregistreerd partnerschap.

Kerry bevestigde vandaag nog eens zijn standpunt, maar was kritisch over de intentie van Bush om in een verkiezingsjaar de grondwet te veranderen. Volgens de democraat heeft Bush expres een onderwerp gekozen dat de Amerikaanse bevolking in twee kampen zal verdelen. "Alle Amerikanen zouden bezorgd moeten zijn als een president in politieke problemen aan de constitutie tornt", aldus Kerry.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief