Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM: geen onenigheid schietinstructie

26 feb 04

Het OM spreekt in een verklaring tegen dat het vindt dat Nederlandse militairen in Irak geen geweld mogen gebruiken. In de media was de indruk ontstaan dat het OM hierover anders denkt dan minister Kamp van Defensie.

Volgens het OM is een uitgelekte brief van OM-topman De Wijkerslooth over de geweldsinstructie in de media verkeerd geïnterpreteerd. Het OM stelt dat het in de brief niet over het gebruik van geweld in het algemeen ging, maar alleen over het geval van Eric O., de militair die eind december een Irakees doodschoot. Die had dat volgens het OM niet mogen doen.

Minister Kamp sprak vervolgens tegen dat militairen geen geweld mogen gebruiken. De Tweede Kamer reageerde geïrriteerd op de verwarring. Op initiatief van D66 werd besloten tot een spoeddebat. Vanmiddag beslist de Kamer of het debat morgen doorgaat. Als dat zo is, moet de Kamer terugkomen van reces.

In de vertrouwelijke brief gaat De Wijkerslooth in op het schietincident van eind december. Hij schrijft dat Eric O. volgens getuigen twee waarschuwingsschoten loste bij een groep plunderende Irakezen. Hij schoot eerst in de lucht en daarna - door zijn vizier kijkend - in de grond. Daarbij had hij volgens De Wijkerslooth kunnen weten dat het schot kon afketsen en dodelijk kon zijn.

Collega-mariniers hebben volgens de brief verklaard dat de situatie niet bedreigend was. Amerikaanse militairen in de buurt zouden zelfs "verbaasd gereageerd" hebben op het schieten.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief