Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamp: Werkbezoek OM aan Irak is goed idee

26 feb 04

Een werkbezoek van leden van het Openbaar Ministerie (OM) aan de Nederlandse militairen in Irak zou "een constructief idee'' zijn. Dat zei minister Kamp van Defensie donderdagavond op het marinevliegkamp Valkenburg na afloop van zijn bezoek aan Irak. Kamp reageerde op de commotie over de geweldsinstructie voor de militairen in Irak.

Kamp zei verder dat hij, minister Bot van Buitenlandse Zaken en minister Donner van Justitie het "roerend eens zijn'' dat er geen verschil van mening kan ontstaan over de geweldsinstructie. Hij zal dat ook schrijven in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer beslist waarschijnlijk vrijdag of er nog in het krokusreces een debat komt over de onduidelijkheid over de geweldsinstructie.

Die ontstond woensdag door een uitgelekte brief van voorzitter De Wijkerslooth van het College van Procureurs-Generaal. Deze baas van het OM vindt dat marinier Eric O. op 27 december vorig jaar geen waarschuwingsschot had mogen lossen, toen Irakezen probeerden een container te plunderen. Kamerleden en vakbonden reageerden verontrust op die opvatting.

Kamp wilde donderdag bij terugkomst uit Irak niet ingaan op de brief van De Wijkerslooth. Het OM moet de kans hebben onderzoek te doen en zolang dat gaande is, wil hij geen uitspraken doen.

De minister zei wel met "honderden militairen'' over de kwestie te hebben gesproken. "Maar ook bij hen bestaat er geen verwarring over de geweldsinstructie'', benadrukte hij. Volgens Kamp is de instructie voor wat geweld, plunderingen en arrestaties betreft gelijk aan die van de Britse militairen. "Alleen houden wij de militairen voor dat het vooral gaat om het wekken van vertrouwen onder de bevolking. Daarom moet er zo terughoudend mogelijk met het gebruik van geweld worden omgegaan'', aldus de bewindsman. Hij voegde daar wel aan toe dat mariniers niet zullen aarzelen geweld te gebruiken, als dat echt nodig is.

Kamp zei donderdag dat hij het betreurt dat het programma Netwerk donderdag citeerde uit de geheime geweldsinstructie.

Overigens had ook het OM woensdag al gesteld dat het niet zo is dat een militair nooit mag schieten. Als het echter gaat om een plundering door ongewapende burgers en bij niet-strategische goederen mag een militair geen waarschuwingsschot lossen, volgens het OM. En dat was volgens het OM het geval bij het incident, waarbij Eric O. waarschijnlijk een Irakees doodschoot. De Irakese plunderaars waren ongewapend en de container bevatte geen strategische goederen maar slechts stalen kasten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief