Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Super Tuesday' laatste kans voor Edwards

1 mrt 04

Wil senator John Edwards nog enige kans maken om de democratische partij te mogen vertegenwoordigen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen dan moet hij dinsdag tijdens 'Super Tuesday' scoren. In tien Amerikaanse staten mogen die dag mensen hun voorkeur kenbaar maken over wie in november voor de partij in het strijdperk mag treden tegen George W. Bush.

De voortekenen zijn niet erg gunstig voor de senator die South Carolina vertegenwoordigt in Washington. Zijn collega-senator uit Massachusetts John Kerry gaat in alle tien de staten aan kop in de peilingen. Kerry is torenhoog favoriet en schrijft vrijwel zeker in ieder geval de grootste staten, Californië, New York en Ohio op zijn naam. Ook in de zuidelijke staat Georgia lijkt de noordoosterling Kerry het goed te gaan doen.

In totaal 1151 gedelegeerden zijn er dinsdag te verdelen, meer dan de helft van het minimumaantal van 2162 partijvertegenwoordigers die een kandidaat nodig heeft om de nominatie voor de democraten in de wacht te slepen. Kerry heeft tot nog toe 754 gedelegeerden achter zich verzameld. Edwards staat in de voorlopige tellingen van de nieuwszender CNN op 202.

De toon in het vermoedelijk laatste debat tussen de vier overgebleven kandidaten zondag in New York weerspiegelde volgens waarnemers deze tussenstand. Was de bijdrage van Edwards in de debatten van de afgelopen maanden vooral gematigd, fatsoenlijk, beschaafd en gericht op zijn eigen programmapunten, zondag koos hij geheel in strijd met zijn eigen persoonlijkheid het offensief.

"Edwards zag eruit als een man die weet dat de tijd wegtikt en was erop gebrand een zo groot mogelijk deel van de zestig minuten te gebruiken om zichzelf op de kaart te zetten en zich te onderscheiden van de koploper'', schreef The Washington Post. Volgens de toonaangevende krant is het op zijn best dubieus of de aanvallen van Edwards op Kerry enig effect zullen hebben op de uitslagen van dinsdag.

Het bij tijd en wijlen vinnige debat van zondagochtend (lokale tijd) dat geregeld dreigde te ontsporen, leek meer te zeggen over de kansen dat Kerry en Edwards het als team opnemen tegen Bush en zijn gegadigde voor het vice-presidentschap. Wekenlang spreekt men van hoog tot laag in democratische kringen over een verbintenis tussen Kerry en Edwards als presidentskandidaat en 'running-mate'. Erg waarschijnlijk lijkt een dergelijk team gezien de retoriek van zondag niet te zijn.

Kerry-getrouwen hebben verklaard dat de 60-jarige senator uit Massachusetts evenwel geen grote fan is van zijn tien jaar jongere collega-senator. Hoewel de twee kemphanen elkaar tot nog toe met respect tegemoet zijn getreden, was volgens The Washington Post ook zondag het gebrek aan warme gevoelens ten opzichte van elkaar weer duidelijk waarneembaar.

De reactie van Edwards op de suggestie van gespreksleider Dan Rather tijdens het debat dat de senator alleen maar doorgaat met zijn strijd om zo de positie van running-mate van Kerry te veroveren, sprak eveneens boekdelen. "Oh, nee, nee. In de verste verte niet'', aldus Edwards volgens The New York Times.

Buigen wenst hij vooralsnog niet te doen. Voor dinsdag heeft hij zijn zinnen gezet op vier staten; Georgia, Ohio, Maryland en Minnesota. Zelfs al haalt hij dinsdag geen enkele overwinning dan nog wil hij doorgaan ook al worden zijn kansen astronomisch klein. "Het Amerikaanse volk verdient het een keuze te hebben'', aldus de senator. Volgens de krant USA Today wil Edwards in ieder geval mee blijven doen tot 9 maart wanneer de zuidelijke staten Texas, Florida, Louisiana en Mississippi aan de beurt zijn.

Mocht hij toch ambities koesteren voor het vice-presidentschap dan gooit hij volgens Amerikaanse media door deze opstelling vermoedelijk wel zijn eigen glazen in. Bij verlies op dinsdag kan hij zich niet langer als echt alternatief voor Kerry presenteren.

Door halsstarrig door te blijven gaan, berokkent hij bovendien de partij en de ambities van Kerry alleen maar schade. De senator uit Massachusetts zou liever nu al de strijd aanbinden met Bush dan achterhoede gevechten te moeten leveren met kansloze partijgenoten.

(Bron: Bengt van Zwol, ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief