Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ruim honderd sjiieten omgekomen door aanslagen in Irak

2 mrt 04

Ruim honderd sjiitische moslims zijn dinsdagochtend in Irak om het leven gekomen door een reeks gelijktijdige aanslagen. Bomexplosies in de heilige stad Karbala doodden vijftig sjiieten. In de hoofdstad Bagdad vielen zeker 75 doden door drie aanslagen met raketten bij een moskee.

In Bagdad was het sjiitische district van de stad doelwit van de aanslagen, waardoor 75 mensen om het leven kwamen en meer dan honderd mensen gewond raakten. Volgens een veiligheidsbeambte zijn drie raketten afgevuurd op de feestvierende menigte. Eén raket belandde in het sjiitische mausoleum van imam Mussa al-Kazem, de andere twee kwamen vlakbij terecht.

In Karbala deden zes gelijktijdige aanslagen hun dodelijke werk. Volgens getuigen waren de bommen verborgen in tassen of dozen. De meesten kwamen tot ontploffing in de buurt van het heiligdom van Abbas, een kleinzoon van de profeet Mohammes, of bij het mausoleum van de imam Hoessein.

De lichamen van de slachtoffers in de stad in het midden van Irak liggen volgens getuigen opgestapeld voor een ziekenhuis in de stad. Volgens de nieuwszender CNN ontploften tegelijk met de bommen vier mortiergranaten in buitenwijken van Karbala. Het is niet duidelijk of ook daardoor doden zijn gevallen.

De aanslagen veroorzaakten in beide steden grote chaos. De straten lagen volgens getuigen bezaaid met lichaamsdelen en televisiebeelden toonden grote plassen bloed en brandende lichamen. Omstanders probeerden gewonden te helpen door hevig bloedende mensen op te tillen en weg te rennen op zoek naar hulp. Anderen werden vervoerd op houten karren.

De aanslagen moeten mogelijk de strijd tussen soenitische en sjiitische moslims aanwakkeren. De sjiieten vormen 60 procent van de Iraakse bevolking, maar werden tijdens het bewind van Saddam Hoessein onderdrukt.

In Karbala zouden in totaal meer dan twee miljoen Iraki's, Iraniërs en andere gelovigen zijn voor de viering van Ashura. Daarbij herdachten ze de marteldood van de zevende-eeuwse iman Hoessein, de kleinzoon van de profeet Mohammed, tijdens een veldslag in Karbala. Het was de eerste keer in dertig jaar dat de sjiieten Ashura konden vieren, want onder het regime van Saddam Hoessein was dat verboden.

De sjiieten vieren Ashura door zichzelf met zwaarden op het hoofd en de borst te slaan als uiting van hun verdriet om de dood van imam Hoessein, die werd onthoofd door zijn vijanden.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief