Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Al-Qaeda achter aanslagen

3 mrt 04

Amerikaanse functionarissen en Iraakse leiders menen dat de aanslagen op sjiieten in Irak het werk zijn van het terreurnetwerk al-Qaeda. De aanslagen zouden georganiseerd zijn door de Jordaanse extremist Abu Musab al-Zarqawi, die banden heeft met al-Qaeda. Bij de aanslagen vielen meer dan 140 doden. Honderden anderen raakten gewond.

Een groot bloedbad werd aangericht in de stad Kerbala, tachtig kilometer ten zuiden van Bagdad. Daar vonden vijf ontploffingen tegelijk plaats bij sjiitische heiligdommen waar duizenden pelgrims zich verzameld hadden voor een religieus festival. Er vielen bij die explosies zeker 85 doden.

In Bagdad vonden zeker vier explosies plaats in de sjiitische wijk Kazimiya, eveneens bij een heiligdom. Daarbij zouden minimaal 58 doden zijn gevallen. Volgens een arts kan dat nog oplopen tot meer dan 75.

Ashoura-festival
Meer dan twee miljoen sjiieten hadden zich in Kerbala bij de heiligdommen verzameld voor het Ashoura-festival. Tijdens dat evenement wordt de dood van de Imam Hoessein, de kleinzoon van de profeet Mohammed herdacht. Ten tijde van het regime van Saddam Hoessein mocht deze dag niet gevierd worden.

De Amerikaanse inlichtingendiensten vreesden al langer voor aanslagen tijdens het Ashoura-festival. Vorige maand brachten Amerikaanse functionarissen een brief van al-Zarqawi in de openbaarheid, waarin deze een strategie ontvouwt voor spectaculaire aanvallen op sjiieten. Al-Qaeda zou met de aanslagen een bloedige oorlog tussen soennieten en sjiieten in Irak willen ontketenen, om zo de machtsoverdracht van de Amerikanen op 30 juni onmogelijk te maken.

De Amerikaanse generaal Kimmitt sprak van een "zeer geraffineerde aanval, die duidelijk de sporen vertoont van een goed georganiseerde groepering".

Een aantal sjiieten gaf na de aanslagen echter de Amerikanen de schuld. De belangrijkste Iraakse sjiitische leider, groot-ayatollah al-Sistani, beschuldigde de Amerikanen ervan niet genoeg te doen om de sjiieten te beschermen.

Uitstel
De Amerikaanse bewindvoerder in Irak Paul Bremer kondigde aan dat de geplande ondertekening van de tijdelijke Iraakse grondwet op donderdag vanwege de aanslagen wordt uitgesteld. Hij kondigde een rouwperiode van drie dagen af. Bremer benadrukte echter dat uitstel geen afstel betekent en dat de machtsoverdracht op 30 juni gewoon doorgaat.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief