Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Nederlander moet langer werken'

3 mrt 04

Nederlanders moeten langer doorwerken. De werkweek is te kort en de pensioenleeftijd van 65 jaar is te laag. Dit stelt minister Brinkhorst van Economische Zaken, die hoopt dat langer werken de economische groei aanwakkert.

Brinkhorst, die dit voorstel deed na afloop van een besloten conferentie over de Europese economie, vindt Nederland niet ambitieus genoeg ('de problemen worden onderschat'). Hij vindt dat het land zich te traag aanpast aan nieuwe economische verhoudingen: 'Nederland is extreem slecht in het doorvoeren van structurele veranderingen.'

Brinkhorst, net terug van een bezoek aan de onstuimig groeiende economie van India, is somber over Europa. 'Mijn zwartste droom is dat Europa niet eindigt met een knal maar met een rimpeling.' Europeanen worden de komende jaren langzaam armer, denkt hij, terwijl Chinezen en Indiërs in sneltreinvaart rijker worden.

Een reden hiervoor is dat Nederland 'is doorgeslagen in het thema gelijkheid', meent Brinkhorst. Europa, Nederland voorop, zou ondubbelzinning moeten kiezen voor meer economische groei.

Naast liberalisering van markten en het investeren in kennis, kan langer werken daarbij helpen. Brinkhorst, zelf 67 jaar oud, wil de pensioenleeftijd jaarlijks opschuiven, afhankelijk van de ontwikkeling van de levensverwachting. Hoe ouder mensen worden, des te langer ze kunnen doorwerken, vindt hij.

Alle werknemers zouden bovendien per jaar meer uren moeten maken. 'Het systeem van zes of zeven weken vakantie per jaar is alleen maar ontstaan omdat er in de jaren tachtig geen geld was voor loonsverhoging', stelt Brinkhorst. Hij is er bovendien 'voorstander van te kijken naar verlenging van de werkweek'.

(Bron: De Volkskrant)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief