Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grondwet Irak toch niet ondertekend

6 mrt 04

De voorlopige grondwet van Irak wordt op zijn vroegst maandag getekend. Onder leden van de regeringsraad rezen op het laatste moment bezwaren over de tekst.

Een woordvoerder van de door de VS geleide coalitie maakte dat bekend. Het uitstel kwam als een volslagen verrassing. Maandag hadden alle partijen zich akkoord verklaard met de tekst van de voorlopige grondwet. Musici en een kinderkoor stonden al klaar voor de ceremonie.

Ceremonie
Vijf sjiitische afgevaardigden vroegen echter op het laatste moment alsnog om wijzigingen. Naar verluidt willen de sjiitische leden meer macht naar zich toetrekken.

De sjiieten willen de regels voor de stemming over de definitieve grondwet wijzigen. Volgens de huidige tekst kunnen drie van de achttien provincies in Irak de grondwet blokkeren. Daarmee hebben de Koerden in feite een vetorecht, en daar zijn de sjiieten, die meer dan 60 procent van de Iraakse bevolking uitmaken, het niet mee eens.

De andere partijen reageerden gepikeerd op het onverwachte verzoek van de sjiitische leden.

Kerbala
Woensdag werd de ondertekening van de grondwet ook al uitgesteld na de aanslagen in Kerbala en Bagdad, waarbij dinsdag 181 mensen om het leven kwamen.

De Amerikanen maken grote haast met het invoeren van de voorlopige grondwet. Zij willen uiterlijk op 30 juni aanstaande de macht aan de Irakezen overdragen.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis is het nieuwe uitstel echter geen ramp. "Dit is democratie in actie. Het belangrijke is dat de Iraakse leiders de mogelijkheid hebben vrij te discussiëren over deze onderwerpen, in het openbaar."

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief