Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Personeel Oesterbar doet aangifte tegen Kooistra

8 mrt 04

Tien personeelsleden van de failliet gegane Oesterbar in Amsterdam hebben vrijdagmiddag aangifte gedaan bij justitie in Amsterdam tegen horecaondernemer Sjoerd Kooistra. Volgens het personeel heeft Kooistra zich schuldig gemaakt aan faillissementsfraude en zou hij een criminele organisatie hebben gevormd. Dit verklaarde vrijdag fiscalist L. Lancée, die het Oesterbar-personeel bijstaat.

"Kooistra maakt zich schuldig aan winstbejag ten nadele van schuldeisers en met schade voor derden'', aldus Lancée. "Werknemers, de fiscus en leveranciers hebben het nakijken.'' De aangifte is ook gericht tegen pachters P. Lammertink en M. Nijdam en advocaat G. de Jong van Kooistra. De horecatycoon is eigenaar van circa tachtig kroegen in Nederland, waarvan bijna twintig in Amsterdam.

Op 1 februari moest de 65 jaar oude Oesterbar aan het Leidseplein in Amsterdam de deuren sluiten. Dat leidde tot veel commotie onder het personeel, dat vermoedde dat Kooistra het restaurant met opzet failliet had laten gaan. Van de twintig werknemers van de Oesterbar hebben nu tien hun handtekening onder de aangifte gezet.

In 2003 ging ook een aantal cafés van de horecamagnaat failliet. Na een faillissement zou de ondernemer met een nieuwe en lege bv zonder duur personeel een stille doorstart willen maken, zo luiden de aantijgingen. "Kooistra en de zijnen werken volgens een vast stramien'', aldus Lancée. De exploitanten zelf zeiden eerder tot sluiting te moeten overgaan door verliezen en de slechtere economie.

Burgemeester Cohen van Amsterdam kondigde half februari aan een diepgaand onderzoek te laten instellen naar de praktijken van Kooistra. De gemeente wil onderzocht hebben of de verhalen kloppen dat de ondernemer cafés en restaurants doelbewust op de fles laat gaan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief