Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Kritiek wel reden vertrek directeuren'

8 mrt 04

De kritiek die twee gevangenisdirecteuren hebben geuit op minister Donner was de enige reden voor het gedwongen vertrek uit hun functie. Dat blijkt uit een brief waarop NRC Handelsblad en het NOS Journaal de hand hebben weten te leggen. In een vertrouwelijke brief zegde Justitie directeur Van Huet de wacht aan op 19 december 2003.

In de brief namens minister Donner staat dat directeur Van Huet van de penitentiaire inrichting Noord-Holland-Noord zich "onnodig badinerend en kwestend" over Justitie had uitgelaten. "Ik acht uw optreden onaanvaardbaar."

Vanochtend ontkende Donner in het Radio 1 Journaal nog dat kritiek op zijn beleid de reden van het dreigende overplaatsing. De twee gevangenisdirecteuren die waarschijnlijk hun functie moeten neerleggen, zijn in aanvaring gekomen met de bewindsman omdat ze het beleid van Justitie niet willen uitvoeren.

"Kritiek kan en mag. Maar zeker bij leidinggevenden moet de ingezette koers, nadat erover gepraat is, ook doorgezet worden. Als je vindt dat dat niet kan, dan moet je wat anders gaan doen", aldus Donner.

Donner wil het gevangenisregime versoberen door onder meer de terugkeerprogramma's voor zware veelplegers af te schaffen. De twee directeuren zijn het daarmee niet eens. Zij menen dat zij meer moeten doen dan slechts het opsluiten van gevangenen.

Ontslag van de directeuren is volgens Donner niet aan de orde. Met de gevangenisdirecteuren J. van Huet (Noord-Holland-Noord) en C. Boeij (Over-Amstel/Bijlmerbajes) worden gesprekken gevoerd over de voortzetting van hun loopbaan.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief