Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush valt Kerry aan op veiligheid

9 mrt 04

De Amerikaanse president Bush heeft zijn Democratische tegenstrever Kerry maandag aangevallen op het gebied van veiligheid. In een toespraak in Texas voor geldschieters van zijn campagne noemde Bush het "totaal onverantwoordelijk'' dat Kerry in 1995 in de Senaat een voorstel heeft gedaan om voor 1,5 miljard dollar te snijden in het budget voor de veiligheidsdiensten.

Een woordvoerder van het campagneteam van Kerry heeft laten weten dat de beschuldigingen "misleidend'' zijn. De senator uit Massachusetts zou het voorstel hebben gedaan omdat het geld zou worden "misbruikt als smeergeld voor de defensieindustrie''. De woordvoerder weer er verder op dat Kerry de afgelopen zeven jaar voor 200 miljard dollar aan uitgaven voor de veiligheidsdiensten heeft gestemd.

Bush hanteert sinds kort een agressieve stijl om het verkiezingstij te keren. In de opiniepeilingen staat de president enkele procentpunten achter op Kerry. Bush probeert zijn tegenstrever af te schilderen als een zwakke politicus met een weifelend karakter, die ongeschikt is om leiding te geven aan de oorlog tegen het terrorisme.

Kerry is op zijn beurt maandag flink van leer getrokken tegen wat hij noemt de "ondoordachte beslissingen'' van Bush. Op campagne in Florida had de senator ook forse kritiek op het besluit van de president om slechts een uur te verschijnen voor een comissie van het Congres die het functioneren van de veiligheidsdiensten voor 11 september 2001 onderzoekt.

In Florida, en drie andere zuidelijke staten, zijn dinsdag Democratische voorverkiezingen. Spannend zijn ze niet omdat alle serieuze tegenkandidaten van Kerry zich inmiddels hebben teruggetrokken.

(Bron: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief