Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Remkes: meer jongeren voor jihad gerekruteerd

9 mrt 04

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) ziet een toename van het aantal jongeren dat in Nederland wordt gerekruteerd voor de jihad, de gewelddadige strijd tegen de vijanden van de islam.

Deze ontwikkeling vormt "onverminderd een aanzienlijke bedreiging voor de Nederlandse samenleving". Dat stelt minister Remkes van Binnenlandse Zaken in een notitie die hij dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Exacte cijfers over geronselde moslimextremisten kan Remkes niet geven. Hij schat dat het om enkele tientallen gaat.

Vorig jaar meldde de bewindsman dat in Nederland waarschijnlijk honderd tot tweehonderd personen actief zijn in islamitische terroristische netwerken. Het kabinet wil het ronselen van strijders strafbaar stellen om terrorisme beter aan te pakken.

De rekruten hebben zeer diverse achtergronden, van jongeren van de tweede of derde generatie immigranten, tot soms ook tot de islam bekeerde autochtonen. Bij de laatsten gaat het om een "klein aantal". Vooral jonge allochtonen, met name van Marokkaanse komaf, blijken zich aangesproken te voelen door de jihad. "Hun fascinatie zou kunnen overgaan tot deelname aan de jihad."

De rekruten zijn niet alleen jong, vaak tieners, het gaat in toenemende mate om hoogopgeleiden. Ook vrouwen koesteren sympathie voor de jihad, maar zij spelen "geen prominente rol in de rekruteringsprocessen." De AIVD constateert dat een groeiend aantal moslims zich onheus bejegend voelt in de maatschappij en te weinig respect ervaart voor hun achtergrond. Ze vinden dat de overheid zich daarin niet onpartijdig opstelt.

Vooral jonge moslims nemen deze vermeende verwijdering tussen de samenleving en moslims zwaar op. Zij zijn in hun zoektocht naar identiteit en door een gebrek aan eigenwaarde het meest ontvankelijk voor ronselpraktijken. Ronselaars spelen op die gevoelens in maar steeds meer ontwikkelen deze sentimenten zich autonoom.

Remkes tekent er bij aan dat "in bepaalde groepen van jonge moslims de wens tot deelname aan de jihad onderdeel is van de jeugdcultuur". Opvallend is de fascinatie voor geweld die blijkt uit sites en beeldmateriaal. Volgens de minister kan "zeker" niet uitgesloten worden dat een deel met hun radicale gedrag en uitlatingen "uitsluitend indruk wil maken op leeftijdgenoten".

Ouders spelen geen rol in de beslissing van hun kind om de jihad te steunen, of zij nu orthodox of liberaal gelovig zijn. De radicale jongeren verzamelen zich in moskeeën, maar het ronselen vindt ook plaats in huiskamers en afgehuurde zaaltjes of via internet. In gevangenissen zijn ook gedetineerde ronselaars actief. Ronselaars isoleren hun doelwit geleidelijk van hun vrienden en familie door ze een radicale levensovertuiging in te prenten. Daarna kunnen ze hen controleren en manipuleren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief