Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon laat veiligheidsmuur inkorten

11 mrt 04

De Israëlische premier Sharon heeft opdracht gegeven de veiligheidsmuur tegen Palestijnse aanslagen minder lang te maken. Volgens politieke kringen gaat het om 170 kilometer van de 720 kilometer die de muur om de Westbank lang zou worden.

Sharon zou het ministerie van Defensie, dat de internationaal bekritiseerde barrière aanlegt, instructie hebben gegeven de wijziging door te voeren.

Het kantoor van Sharon liet weten dat de premier met de wijziging de wrijvingen met de Palestijnen wil verminderen. De aankondiging komt vlak voor een bezoek van een Amerikaanse delegatie naar Israël. Washington uitte zijn ongenoegen over de plaatsing van de muur diep op Palestijns gebied. Ook vinden de Amerikanen het niet te verteren dat Palestijnse dorpen geïsoleerd raken.

Eind vorige maand werd al duidelijk dat de barrière met zo'n 80 kilometer zou worden ingekort. Hoe de scheidslijn precies gaat lopen, is onbekend. Het kabinet moet nog instemmen met Sharons wens. Tot die tijd gaat Defensie door met de bouw langs de oorspronkelijke route.

Israëlische commando's die undercover werken hebben in de Palestijnse stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever vijf leden van de al-Aqsa Martelaren Brigades doodgeschoten.

Volgens Israël waren de gewapende mannen onderweg om een aanslag te plegen in een nabijgelegen joodse nederzetting. De al-Aqsa Brigades zijn gelieerd aan de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat. Het Palestijnse Gezag sprak van "staatsterreur" en een lokale Palestijnse leider beloofde de actie "pijnlijk" te wreken met een aanslag in Israël.

Israëlische bronnen melden dat voor komende dinsdag een gesprek geagendeerd staat tussen premier Sharon en zijn Palestijnse collega Qurei. Daarbij worden de nodige slagen om de arm genomen.

Eerdere geplande ontmoetingen tussen de twee werden afgelast na gewelddaden. Qurei heeft op bezoek in Oslo gezegd dat het voorbarig is nu al een datum te prikken. Hij zei dat veel afhangt van het voorbereidende overleg.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Frattini zei na een bezoek aan Caïro dat de Egyptische president Mubarak beide kampen heeft overgehaald tot een ontmoeting op 16 maart. Politiek analisten in Israël stellen dat Sharon bereid is tot onderhandelingen om zijn bezoek aan het Witte Huis eind deze maand of begin april wat gemakkelijker te maken.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief