Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Telefoontjes Nihoul hadden niets te maken met ontvoeringen

12 mrt 04

Onderzoeksrechter Langlois in de zaak-Dutroux zegt dat telefoontjes van medeverdachte Nihoul aan Dutroux zo goed als zeker niets te maken hadden met ontvoeringen van kinderen. Hoewel er diverse telefoongesprekken waren tussen de twee, denkt Langlois dat deze gingen over de reparatie van een auto van Nihoul en de levering van een partij XTC-pillen aan medeverdachte Lelièvre.

Nihoul wilde Dutroux inschakelen voor het vervoer van zijn auto naar een werkplaats, zo stelde Langlois donderdag tijdens de vierde dag van zijn verhoor in het proces-Dutroux. "Het is toegestaan te concluderen dat de telefoontjes in verband stonden met de reparatie van de auto van Nihoul en de levering van XTC-pillen."

Via Lelièvre zou de garagehouder die de reparatie moest verrichten ook betaald zijn in de vorm van een partij pillen. De garagehouder zou deze later door het toilet hebben laten spoelen, zo stelde Langlois. De betrokken telefoontjes vonden allemaal plaats rondom de ontvoering van het overlevende Dutroux-slachtoffer Laetitia Delhez in augustus 1996.

Nihoul staat in Aarlen alleen terecht voor drugshandel en medeplichtigheid aan de ontvoering van Laetitia. Langlois heeft nooit geloofd in betrokkenheid van Nihoul bij ontvoeringen en wilde hem in een aparte zaak vervolgen voor drugshandel. Justitie in Luik, die de zaak heeft doorverwezen naar Aarlen, noemde Nihoul echter ook als verdachte voor de ontvoering van Laetitia.

Diverse getuigen zouden Nihoul op de dag van de ontvoering of daarvoor in Bertrix hebben gezien. Langlois wees er op dat veel getuigenverklaringen elkaar tegenspreken. Over kleding, auto's en aanwezigheid van verdachten zijn de meest tegenstrijdige uitspraken gedaan, kort na de aanhouding van Dutroux. Veel burgers hebben informatie uit kranten mogelijk verward met de werkelijkheid.

In de Belgische pers was er de afgelopen jaren veel aandacht voor de verklaring van een Vlaams gezin dat de vier verdachten van Aarlen en ook twee andere verdachten van ontvoeringen van kinderen samen zou hebben gezien in Bertrix. Dit verhaal rammelt volgens Langlois aan alle kanten. Zo verbleven de twee andere verdachten, die niets met de zaak-Dutroux te maken hebben, op het moment van de ontvoering van Laetitia in Zuid-Frankrijk, zo blijkt uit politieonderzoek.

Het verhoor begon donderdag met het voorlezen van nooit verstuurde brieven van Laetitia aan haar ouders. Daaruit bleek dat Dutroux haar had voorgehouden dat hij haar verborgen moest houden voor een niet nader genoemd netwerk.

Laetitia smeekte haar ouders in de brieven een nooit door Dutroux geëist losgeld te betalen. De in de zaal aanwezige Laetitia hield zich goed tijdens het voorlezen van de brieven. Ze pinkte slechts een enkele traan weg. Het hof in Aarlen hervat de zitting op maandag.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief