Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dodental Madrid tot 200 gestegen

13 mrt 04

Het dodental als gevolg van de aanslag in Madrid is tot 200 gestegen. Vanochtend is een man aan zijn verwondingen bezweken. In Madrileense ziekenhuizen worden nu nog 288 slachtoffers van de bomaanslagen van donderdag verzorgd. Achttien van hen zijn in kritieke toestand. Nog eens 135 mensen zijn er erg slecht aan toe.

In totaal vielen 1482 gewonden. In het mortuarium zijn intussen alle lijken onderzocht. Veertig lichamen zijn zo ernstig verminkt, dat de identiteit alleen met behulp van dna-onderzoek kan worden vastgesteld.

In veel kerken in Spanje worden vandaag missen opgedragen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de bomaanslagen in Madrid. Vrijdagavond hebben alleen in Spanje al meer dan 9 miljoen mensen geprotesteerd tegen de ETA. Veel mensen houden de Baskische afscheidingsbeweging verantwoordelijk voor het geweld. Het is overigens nog niet zeker dat de ETA ook werkelijk achter de aanslagen zit. De verantwoordelijkheid is opgeëist door een groep die banden heeft met al-Qaeda.

Een aanwijzing voor betrokkenheid van de islamitische organisatie zou zijn dat in de buurt van Madrid in een gestolen busje ontstekingsmechanismen voor bommen en een cassettebandje zijn gevonden met Arabische teksten uit de koran.

Een ooggetuige heeft op de Spaanse publieke zender TVE gezegd dat hij vlak voor de aanslagen drie mannen met bivakmutsten heeft gezien bij het verdachte bestelbusje in Alcala de Henares. Hij zei verbaasd te zijn geweest, omdat het niet koud was.

Twee mannen bleven bij het busje, de derde ging met een rugzak richting het station waar de later getroffen treinen vertrokken. Na de aanslag belde de getuige naar de politie. Die vond in het busje zeven ontstekers.

Premierskandidaat Mariano Rajoy van de Volkspartij (PP) van huidige premier Aznar, is overtuigd dat de ETA verantwoordelijk is voor de bomaanslagen. Dat zegt hij in een interview met de krant El Mundo van zaterdag. "De ETA heeft eerder geprobeerd te moorden en amper tien dagen geleden zijn er militanten aagehouden die met meer dan 500 kilo explosieven op weg waren naar Madrid", aldus Rajoy.

Geruchten in de Spaanse media dat de regering informatie achterhoudt die naar al-Qaeda wijst, ontkende Rajoy. "Ik geef u mijn erewoord dat ik niet meer weet dan alle andere Spanjaarden".

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief